To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Dziwne stukanie w czasie skręcania...

roberto79 - 29-05-2010, 20:02
Temat postu: Dziwne stukanie w czasie skręcania...
Witam . Mam problem . Od jakiegoś czasu zauważyłem ( z 2 tygodnie) ,że podczas skręcania kierownica coś tam stuka ,w miarę cicho.Nie muszę robić nawet pół obrotu, lecz kilka centymetrów.Ostatnio miałem wymienianą końcówkę drążka lewego, pomyślałem , że może teraz jest do wymiany prawy???Pomóżcie.
robertdg - 29-05-2010, 20:34

Trzeba sprawdzic drazki kierownicze i druga koncowke, ewentulanie lozyska skretne amortyzatora
demise - 30-05-2010, 09:13

odgłos jest ciągły czy to jeden stuk tylko w momencie skrętu?
roberto79 - 30-05-2010, 19:08

Wygląda to tak.Siadam za kierownice na wyłączonym silniku poruszam nią energicznie lewo-prawi ,takimi krótkimi skrętami i jest stu- stuk. W czasie jazdy przy skręcaniu słychać i czuć na kierownicy stukanie pojedyncze raczej.
demise - 31-05-2010, 16:12

A więc myślę że to przegub lub jak pisał robertdg Mimo wszystko przeczytaj to
http://forum.mitsumaniaki...ghlight=przegub 8)

roberto79 - 01-06-2010, 08:15

Dziś rano jechałem i żadnych stuków...o co tu chodzi? Kręciłem kierownicą dość szybko i nic. Przegub to nie mógłby być gdyż miesiąc temu miałem je sprawdzane .
observer - 01-06-2010, 21:14

To że był sprawdzany niestety nie daje gwarancji że dziś jest ok. Zerknij na sprężynę. Mi pukało przy głębokim skręcaniu i podczas przejeżdżania powoli przez duże nierówności. Może też Ci pękła sprężyna i raz się ułoży że nie trzaska , a raz nie. Z banalnych rzeczy to jeszcze dokręcenie koła można sprawdzić.
Anonymous - 03-06-2010, 13:41

Miałem identyczny problem w swojej Cari. Okazało się, że trzeba wymienić łożysko, w którym siedzi jeden z przednich amortyzatorów. Po wymianie wszystko jest OK.
Arnold - 04-06-2010, 15:29

Mam bardzo podobny problem.
Przy głębszym skręcie w lewo lub prawo nawet na postoju słychać delikatne, pojedyncze puknięcia.
Mechanik sprawdzał i jest to łożysko amortyzatora. Czuć pod ręką w momencie tego stuku jak drży sprężyna.
Dzisiaj wymieniłem przegub zewnętrzny.
Wiecie może jakie są ceny takiego łożyska?

roberto79 - 06-06-2010, 14:26

U mnie tez właśnie czuć te dziwne stuki pod ręką.Pewnie mam to samo.Ale czy wtedy przeguby też się wymienia razem z łożyskiem ? Ile taki przegub kosztuje no i te łożysko .
Saqu - 06-06-2010, 18:10

Łożysko i przegub to są oddzielne elementy jak jest dobry to nie musisz wymieniać przegubu.
Hubeeert - 06-06-2010, 18:24

Arnold napisał/a:
Wiecie może jakie są ceny takiego łożyska?
50-100zł
roberto79 - 10-06-2010, 11:57

Więc ani to łożyska ,a ni przeguby...byłem dziś na diagnozie i te stuki to spod kierownicy.Teraz Was chciałbym się poradzić , bo miałbym odstawić auto i mieliby rozbierać kierownice i to co pod nią.Ale boje się , że zrobią to źle i wywali poducha , co wtedy.Dzieki.

[ Dodano: 11-06-2010, 08:54 ]
Forumowicze odpiszcie co mam zrobić ? Czy najpierw posprawdzać drążki itp.

lppbgn - 14-06-2010, 15:14

Miałem identyczne objawy, pojedyncze puknięcia i nie mogłem zlokalizować. Tysiące rad było, że sprężyna, że zawieszenie kolumny Mc Phersona (łożyska górne), że sworznie wahacza, że końcówki drążków kierowniczych, czy przekładnia kierownicza.
Zacząłem szukać sam i okazało się, że kolumna kierownicza, w pierwszej chwili wydawało mi się, że to jeden przegubów krzyżakowych na kolumnie, ale po wymontowaniu okazało się, że to na tzw. bezpiecznym połączeniu zrobił się minimalny luz. Łatwo to zdiagnozować, złap za kolumnę pod kierownicą i kręć intensywnie kierownicą, poczujesz...
A wymiana kolumny jest prosta, zdejmiesz kierownicę (po odłączeniu akumulatora), odkręcisz obudowy kolumny, odkręcisz zacisk połączenia na wielowypuscie kolumny z przekładnią i zdaje się cztery nakrętki kolumny. Ja kupiłem na allegro używaną za 80 zł, ale jeśli to na połączeniu bezpiecznym, a nie na krzyżakach to wystarczy lekko ścisnąć w imadle

Arnold - 15-07-2010, 12:12

Hubeert dzięki za podanie ceny. :-)
Właśnie dzisiaj wymieniłem łożysko amortyzatora.
Zakupiłem w Inter Carsie ze zniżką dla klubowiczów. Cena 77 PLN (oryginał).