To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero I - [2.5 TD] Jak sprawdzić działanie INTERCOOLERA ?

Whitie - 12-06-2010, 19:59
Temat postu: [2.5 TD] Jak sprawdzić działanie INTERCOOLERA ?
Cześć
Jak sprawdzić czy mi dziala intercooler?
Pzdr
Maciej

AndrzejM22 - 12-06-2010, 23:04

Rozumiem ze przez słowo intercooler masz na myśli chłodnicę która znajduje się na drodze od turbosprężarki do kolektora wlotowego ewentualnie głowicy silnika . Urządzenie działa na zasadzie tej ze z jednej strony wlatuje powietrze od turbiny a z drugiej wylatuje troszkę schłodzone do silnika. I jeżeli przepływ powietrza jest swobodny a blaszki odprowadzające ciepło nie są pogięte i nie zasłaniają przepływu powietrza to znaczy ze urządzenie jest sprawne. Możesz go ewentualnie zdemontować i przepłukać np. wodą i zobaczyć czy przepływ wody jest swobodny i ogólnie umyć z kurzu i innych zabrudzeń. Ale generalnie urządzenie ciężko jest popsuć. Tylko po umyciu nie zapomnij go dokładnie osuszyć żeby wody nie zassało do silnika.
waclaw2727 - 12-06-2010, 23:06

I włącza mi się dopiero jak osiągnie swoją temperatur silnik i wentylatorek zaczyna kręcić
Whitie - 13-06-2010, 10:19

No właśnie mam takie wrazenie, ze ten wiatraczek pod tą chłodniczką nie działa....
waclaw2727 - 13-06-2010, 14:26

Whitie napisał/a:
No właśnie mam takie wrazenie, ze ten wiatraczek pod tą chłodniczką nie działa....

i ja miałem też takie wrażenie lecz gdy się nagrzał silnik to już działał lecz go na krótko sprawdziłem i działał