To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Potencjometr gazu

mandryl - 22-06-2010, 15:58
Temat postu: [Cari 1.9TD] Potencjometr gazu
Witam,
Nie wiem czy dobrze to nazwałem Potencjometr gazu (chodzi o ta czarna kostkę na pompie paliwowej), czy jeśli po wpięciu się do środkowego pina woltomierzem nie wykazuje żadnych wartość 0,00 V) poruszanie tą kostką nic nie powoduje, to oznacza że jest on padnięty? Jest możliwość dokupienia tylko tej części?

pawelsonx - 22-06-2010, 16:01

środkowy pin i masa oraz stacyjka przekręcona ??
mandryl - 22-06-2010, 16:08

pawelsonx napisał/a:
środkowy pin i masa oraz stacyjka przekręcona ??

Tak

pawelsonx - 22-06-2010, 16:52

to trzeba sprawdzić czy napięcie dochodzi chyba zewnętrzne piny
mandryl - 22-06-2010, 17:01

Ok dzięki za podpowiedź przy najbliższej okazji sprawdzę czy jest napięcie

[ Dodano: 25-06-2010, 13:57 ]
Napięcie jest, tzn ze potencjometr jest do niczego? Można go dokupić osobno?

Kylek - 25-06-2010, 22:30

Potencjometr można dokupić - najlepiej pytać u "pompiarzy". Nowy kosztuje 600 - 700 zł. U mnie zamontowali używany za 300 zł i jeżdżę na nim już rok. Niesprawny lub źle ustawiony potencjometr powoduje świecenie kontrolki Check Engine.
mandryl - 28-06-2010, 12:11

Potencjometr, jednak działa, źle wpinałem się do środkowego pina, został ustawiony na 0.7V a przy wychyleniu ma wartość 3,4V; nie pomogło to jednak, silnik nadal pracuje twardo, tzn jak stary rozklekotany Diesel - jest to chwilowe zdarza się to przy odpalaniu jak i w czasie jazdy a później pracuje normalnie - check engin też zaświeca się i gaśnie, ma to miejsce zarówno na postoju jak i w czasie jazdy, ma ktoś jeszcze może jakiś pomysł co może być przyczyną? Wymrugane błędy: 12;14;17;18;21;35;38;51;54;55 - dodam ze samochód kopci na czarno - przy dodawaniu gazu, czyżby przyszedł czas na turbo? :(
robertdg - 28-06-2010, 12:40

Kąt wtrysku był sprawdzany :?: Jakieś problemy przy odpalaniu :?: Poci się któryś wtryskiwacz :?:
mandryl - 28-06-2010, 12:44

Kąt nie był sprawdzany, mechanicy którzy są w mojej okolicy chyba się nie znają za bardzo na dieslach bo żaden nie chciał tego zrobić, możliwe ze leje pierwszy wtrysk od lewej jeśli patrzy się od przodu auta, z zapalaniem nie mam żadnych problemów
pawelsonx - 28-06-2010, 12:45

sprawdź

oraz

pozatym jak kopci na czarno to za mało powietrza za duzo paliwa.

EGR zaślep

LDA do sprawdzenia (turbo booster) http://www.mondeoklubpols...e=print&sid=168

mandryl - 28-06-2010, 12:56

pawelsonx napisał/a:
sprawdź
Obrazek

oraz

Obrazek

EGR zaślep

LDA, jest chyba OK, nie leci z niego przewodem do kolektora, jest suchy; Czy zaślepienie samego wlotu do EGR wystarczy? mam tam włożoną kulkę od łożyska

pawelsonx - 28-06-2010, 12:59

jak zaw\or nie jest zacięty to wystarczy zdjąć przewód i zaslępic przewód czasem jes zacięty w pozycji uchylonej .

Co do LDA zdejmij przewód co idzie do kolektora i w dorgę jak nie bedzie róznicy w jezdzie to trzpień jest zacięty i trza go wyczyścić

mandryl - 28-06-2010, 13:20

pawelsonx napisał/a:
jak zaw\or nie jest zacięty to wystarczy zdjąć przewód i zaslępic przewód czasem jes zacięty w pozycji uchylonej .

Co do LDA zdejmij przewód co idzie do kolektora i w dorgę jak nie bedzie róznicy w jezdzie to trzpień jest zacięty i trza go wyczyścić

A jak to sprawdzić czy jest zacięty w pozycji uchylonej, trzeba wymontować zawór?
LDA sprawdzę jeszcze dziś

pawelsonx - 29-06-2010, 13:29

tak egr najlepiej wymontować wyczyścić i założyć zaślepkę
mandryl - 12-07-2010, 11:31

pawelsonx napisał/a:
sprawdź
Obrazek

oraz

Obrazek

EGR zaślep

Timing Control ma rezystancje 15 omów więc za dużo,
co do tego pierwszego rysunku to czy chodzi tu o wtrysk sterujący? nie wiem za bardzo co przedstawia rysunek i nie wiem co mam zmierzyć