Komputery, RTV, AGD, Komorki - Czy to jest legalne? - sprzedaż piratów
Krzyzak - 04-10-2006, 14:55 Temat postu: Czy to jest legalne? - sprzedaż piratów Otóż przyszedło wczoraj kolega i powiedział, że istnieje w prawie luka pozwalająca sprzedawać pirackie płyty bez konsekwencji. Mianowicie sprzedaje się płytę typu RW (wielokrotnego zapisu) z nagranym czymś tam, co można skasować. 'De fakto' sprzedaż płyt CD-RW czy DVD-RW nie jest przecież w Polsce zakazana. Sprzedający może twierdzić, że zrobił sobie np. kopię filmu (jeśli ma oryginał, to ma do tego prawo) a potem chce sprzedać samą płytę z zaznaczeniem, żeby sobie ktoś film skasował.
Jak sądzicie - jest to legalne?
Anonymous - 04-10-2006, 15:05
Heh, ciezko powiedziec Generalnie jakbym byl policjantem, ktory kogos takiego 'zlapal' tobym domagal sie pokazania tego oryginalu filmu, ktorego to jest kopia No ale wtedy istnieje tlumaczenie, ze oryginal wlasnie zaginal...
Nie jestem prawnikiem, ale ciekawi mnie, czy ktos slyszal o takim przypadku 'wykpienia sie' z tego
Krzyzak - 04-10-2006, 15:19
Mam na myśli np. sprzedaż czegoś takiego przez Allegro - zakładając, że właściciel posiada taki oryginalny film i chce po prostu zarobić.
stanik - 04-10-2006, 15:36
hmy, nie wiem jak to jest dokladnie w przepisach, ale czasem w programach komputerowych widac taki napis w licencji (jak program jest jakis demonstracyjny) ze po upływie np 30 dni program należy skasować. Być może pod podobne kasowanie można podciągnąć takie dane na nośniku RW
Pozdrawiam
|
|
|