|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: Hubeeert 04-01-2007, 21:00 |
Czy to jest legalne? - sprzedaż piratów |
Autor |
Wiadomość |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24297 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-10-2006, 14:55 Czy to jest legalne? - sprzedaż piratów
|
|
|
Otóż przyszedło wczoraj kolega i powiedział, że istnieje w prawie luka pozwalająca sprzedawać pirackie płyty bez konsekwencji. Mianowicie sprzedaje się płytę typu RW (wielokrotnego zapisu) z nagranym czymś tam, co można skasować. 'De fakto' sprzedaż płyt CD-RW czy DVD-RW nie jest przecież w Polsce zakazana. Sprzedający może twierdzić, że zrobił sobie np. kopię filmu (jeśli ma oryginał, to ma do tego prawo) a potem chce sprzedać samą płytę z zaznaczeniem, żeby sobie ktoś film skasował.
Jak sądzicie - jest to legalne? |
|
|
|
 |
majki [Usunięty]
|
Wysłany: 04-10-2006, 15:05
|
|
|
Heh, ciezko powiedziec Generalnie jakbym byl policjantem, ktory kogos takiego 'zlapal' tobym domagal sie pokazania tego oryginalu filmu, ktorego to jest kopia No ale wtedy istnieje tlumaczenie, ze oryginal wlasnie zaginal...
Nie jestem prawnikiem, ale ciekawi mnie, czy ktos slyszal o takim przypadku 'wykpienia sie' z tego |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24297 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 04-10-2006, 15:19
|
|
|
Mam na myśli np. sprzedaż czegoś takiego przez Allegro - zakładając, że właściciel posiada taki oryginalny film i chce po prostu zarobić. |
|
|
|
 |
stanik
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Pomógł: 26 razy Dołączył: 15 Lut 2006 Posty: 1248 Skąd: Legionowo k/Wawy
|
Wysłany: 04-10-2006, 15:36
|
|
|
hmy, nie wiem jak to jest dokladnie w przepisach, ale czasem w programach komputerowych widac taki napis w licencji (jak program jest jakis demonstracyjny) ze po upływie np 30 dni program należy skasować. Być może pod podobne kasowanie można podciągnąć takie dane na nośniku RW
Pozdrawiam |
_________________ #0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8 |
|
|
|
 |
|
|