Pajero I - Zawieszenie przednie Pajero I
Cytrus - 29-06-2010, 09:51 Temat postu: Zawieszenie przednie Pajero I Witam . Mam pytanko jak działa przednie zawieszenie w Pajero I. Bo ostatnio tam zaglądałem żeby przymierzyć się do wymiany amortyzatorów i zaważyłem że nie ma tam sprężyn , czy sprężyny zbudowane są w amortyzator ?
1405 - 29-06-2010, 10:23 Temat postu: Re: Zawieszenie przednie Pajero I
Cytrus napisał/a: | Witam . Mam pytanko jak działa przednie zawieszenie w Pajero I. Bo ostatnio tam zaglądałem żeby przymierzyć się do wymiany amortyzatorów i zaważyłem że nie ma tam sprężyn , czy sprężyny zbudowane są w amortyzator ? |
Rolę sprężyn pełnią drążki skrętne...takie coś połączone z dolnym wahaczem z jednej a z drugiej zaraz pod siedzeniem kierowcy i skręcane są ramionami którymi reguluje się napięcie tych elementów a tym samym wysokość przodu. To tak ogólnie do tematu.
Cytrus - 29-06-2010, 11:56
Dzieki za odpowiedź , teraz przynajmniej mniej więcej wiem co jest do czego. Dziś sobie zajrzę pod spód i zobaczę jak to wygląda .
Anntoni - 04-07-2010, 20:15
witam
a czy te draki mozna podkrecic zeby auto podniesc do gory?
waclaw2727 - 04-07-2010, 21:46
Anntoni napisał/a: | witam
a czy te draki mozna podkrecic zeby auto podniesc do gory? |
można lecz trzeba to robić z głowa aby nie mieć sztywnego zawieszenia i nie zerwać czegoś ja za bardzo podkręciłem i miałem tak sztywne że nie szło prowadzić miśka więc musiałem znów się kłaść i ustawiać
Anntoni - 05-07-2010, 22:05
czyli ile mozna podniesc ,zeby bylo dobrze i jak to sie robi?
1405 - 05-07-2010, 22:26
Anntoni napisał/a: | czyli ile mozna podniesc ,zeby bylo dobrze i jak to sie robi? | No tak żeby samochód stał w miarę równo i zawiecha miała jakąś tam możliwość pracy czyli żeby nie była podparta. Tak powinno być dobrze. Regulujesz śrubą przy tych ramionach na wysokości siedzenia kierowcy. Nura pod auto i kręcisz tylko na wszelki wypadek zabezpiecz auto na wypadek pęknięcia takiego drążka bo wówczas mogą Ci tylko zaśpiewać "Dobry Jezu..."
|
|
|