To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero I - Zawieszenie przednie Pajero I

Cytrus - 29-06-2010, 09:51
Temat postu: Zawieszenie przednie Pajero I
Witam . Mam pytanko jak działa przednie zawieszenie w Pajero I. Bo ostatnio tam zaglądałem żeby przymierzyć się do wymiany amortyzatorów i zaważyłem że nie ma tam sprężyn , czy sprężyny zbudowane są w amortyzator ?
1405 - 29-06-2010, 10:23
Temat postu: Re: Zawieszenie przednie Pajero I
Cytrus napisał/a:
Witam . Mam pytanko jak działa przednie zawieszenie w Pajero I. Bo ostatnio tam zaglądałem żeby przymierzyć się do wymiany amortyzatorów i zaważyłem że nie ma tam sprężyn , czy sprężyny zbudowane są w amortyzator ?

Rolę sprężyn pełnią drążki skrętne...takie coś połączone z dolnym wahaczem z jednej a z drugiej zaraz pod siedzeniem kierowcy i skręcane są ramionami którymi reguluje się napięcie tych elementów a tym samym wysokość przodu. To tak ogólnie do tematu.

Cytrus - 29-06-2010, 11:56

Dzieki za odpowiedź , teraz przynajmniej mniej więcej wiem co jest do czego. Dziś sobie zajrzę pod spód i zobaczę jak to wygląda .
Anntoni - 04-07-2010, 20:15

witam

a czy te draki mozna podkrecic zeby auto podniesc do gory?

waclaw2727 - 04-07-2010, 21:46

Anntoni napisał/a:
witam

a czy te draki mozna podkrecic zeby auto podniesc do gory?

można lecz trzeba to robić z głowa aby nie mieć sztywnego zawieszenia i nie zerwać czegoś ja za bardzo podkręciłem i miałem tak sztywne że nie szło prowadzić miśka więc musiałem znów się kłaść i ustawiać

Anntoni - 05-07-2010, 22:05

czyli ile mozna podniesc ,zeby bylo dobrze i jak to sie robi?
1405 - 05-07-2010, 22:26

Anntoni napisał/a:
czyli ile mozna podniesc ,zeby bylo dobrze i jak to sie robi?
No tak żeby samochód stał w miarę równo i zawiecha miała jakąś tam możliwość pracy czyli żeby nie była podparta. Tak powinno być dobrze. Regulujesz śrubą przy tych ramionach na wysokości siedzenia kierowcy. Nura pod auto i kręcisz tylko na wszelki wypadek zabezpiecz auto na wypadek pęknięcia takiego drążka bo wówczas mogą Ci tylko zaśpiewać "Dobry Jezu..."