[92-96]Galant E5xA - Do czego jest ten wlew?
kotos0 - 04-09-2010, 21:22 Temat postu: Do czego jest ten wlew? Witam może zadam głupie pytanie ale nie wiem do czego jest ten wlew i jaki w nim powinien być płyn:) http://img228.imageshack.us/img228/439/cotor.jpg Bardzo proszę o odpowiedź i nie odsyłanie do manuala.
Pozdrawiam
Krejzi - 04-09-2010, 21:32
to jest zbiorniczek na plyn do pompki sprzegla ( DOT 4 jak do hamulcow ) ta calosc ze zbiorniczkiem to pompka sprzegla
( generalnie caly mechanizm pompka sprzegla i wysprzeglik odpowiadaja za przekazanie nacisku pedalu sprzegla do sprzegla .... ee czy jakos tak )
jacek11 - 04-09-2010, 21:33
Edit.
sprawdź,czy wysprzęglik nie cieknie.
kotos0 - 04-09-2010, 21:34
dziękuję za szybką odpowiedz:)
Arturro-86 - 05-09-2010, 15:29
Właściwie to też mnie ciekawiło, co to za zbiorniczek... z tego co pamiętam, ostatnia "rewizja" nie wyglądała najlepiej - czy jeśli chciałbym dolać tam płynu, to muszę odpowietrzać sprzęgło?
Jeśli tak, to jak to robić?
robertdg - 05-09-2010, 15:42
Arturro-86 napisał/a: | czy jeśli chciałbym dolać tam płynu, to muszę odpowietrzać sprzęgło? | Nie, przy uzupełnianiu wystarczy sciągnąc korek i nalac wymaganą ilość.
Arturro-86 - 05-09-2010, 21:21
Aha, ok :] A jeszcze dodatkowa sprawa - czy to jest płyn, który wymienia się jakoś okresowo, co jakąś ilość czasu?
A druga sprawa - czy nic sie nie stanie, jeśli doleję innego płynu niż tam jest zalany (w sensie, coś podobnego jak nie miesza sie olejów...)? Czy mam sie trzymać tylko tego, że DOT-4.
robertdg - 05-09-2010, 21:25
Producent podaje DOT3 i DOT4, najlepiej DOT4, plyn wymienia sie średnio co 2 lata
Arturro-86 - 06-09-2010, 09:07
Trochę sobie przeglądałem na Allegro, zastanawiam się nad:
http://moto.allegro.pl/or...1211714456.html - tutaj to raczej mam pewność, że mi się po paru mocniejszych hamowaniach jakość hamowania diametralnie nie pogorszy Nie jestem pewien, czy normy są odpowiednie (w sensie - co to jest to "SL")
http://moto.allegro.pl/k2...1210085207.html - tani płyn, ale z reguły co tanie to nie najlepszej jakości - co Wy o nim sądzicie? Bo ja przeczytałem jeden artykuł z forum dla skuterów, to go chwalili... tani jest.
Na cały układ hamulcowy i ten ze sprzęgła ile płynu potrzebuje
robertdg - 06-09-2010, 09:13
Arturro-86, powiem tak, kiedyś kupiłem banke płynu chłodniczego K2, po pomiarze glikometrem, na opakowaniu pisało, że jest do -25st, glikometr pokazał ledwo -5st, a co do płynów hamulcowych, to czy kupisz, Ferrodo, Bosch, TRW, to praktycznie wszystko na jedną manke wychodzi, bo płyn hamulcowy ma byc wykonany wedle bazowej normy i koniec kropka
Na cały układ hamulcowy i ten od sprzegła powinno CI starczyć 2litry, ewentualnie jakby miało Ci braknąć, bo nie wiem czy wiecej przelejesz, czy rozlejesz to kup sobie 2.5litra
Krzyzak - 06-09-2010, 09:58
robertdg napisał/a: | Na cały układ hamulcowy i ten od sprzegła powinno CI starczyć 2litry, |
litr wystarczy
i pamiętaj - czasem po zmieszaniu DOT3 z DOT4/DOT5.1 (czasem!) może się zrobić z tego galareta, więc lepiej go wymienić a nie dolewać
KaWu - 06-09-2010, 10:11
Krzyzak napisał/a: | pamiętaj - czasem po zmieszaniu DOT3 z DOT4/DOT5.1 (czasem!) może się zrobić z tego galareta, więc lepiej go wymienić a nie dolewać |
Co do DOT3 i 4 - te są mieszlane, Nigdy mi się nic nie "zważyło".
Co do pozostałego tekstu: zgodzę się że lepiej nie mieszać w/w z DOT5,1 - tutaj może być galareta.
Arturro-86 - 06-09-2010, 16:26
No troszkę się o tym naczytałem, chyba sam sobie wymienię ten płyn, zarówno w ukł. hamulcowym jak i w układzie sprzęgła.
Ale oczywiścienie byłbym sobą, gdybym nie zadał jeszcze troche pytań, aby "czegoś nie spieprzyć"
Czy różnica w kolorze między starym a nowym płynem jest znacząca? Chodzi mi o to, czy przy pomocy tej rurki na odpowietrzniku zauważę, że z zaworu wylatuje już nowy płyn
2 sprawa - osoba, która pomaga w wymianie, ma pompować pedał do momentu, kiedy będzie już kompletnie twardy?
Co do kolejności odpowietrzania:
1 prawe tylne
2 lewe przednie
3 lewe tylne
4 prawe przednie
Znalazłem to w sąsiednim dziale, ale dotyczy silnika 2.0 16V, do 1.8 ta sama kolejność?
A ze sprzęgłem - wymiana tak samo jak z płynem hamulcowym? W sensie - co z pompowaniem? 1 osoba pompuje ileś razy itd.? Bo sprzęgło chyba nie ma prawa "stwardnieć" po kilku wciśnięciach?
... od razu przepraszam za swoje niefachowe pytania, ale chciałbym to wymienić, mieć po kłopocie
Tylko po głowie znowu chodzi pytanie - czy warto wymieniać samemu? Zawsze to jakieś nowe doświadczenie, ale nie chciałbym czegoś popsuć (a już nie mówiąc o bezpieczeństwie, bo to jednak hamulce ) ... olej już dzięki Waszej pomocy wymieniłem, filtry itp. więc może i z tym sobie poradzę
Do moderatora: przepraszam za to, że w temacie dotyczącym wlewu, ja się rozpisuję o wymianie płynu w ukł. hamulcowym i ukł. sprzęgła
robertdg - 06-09-2010, 20:34
Krzyzak napisał/a: | litr wystarczy | na sam układ hamulcowy manual podaje pojemność 0.9l, a sądzilem ze kolega Arturro-86, chce całkowicie wymienić płyn w układzie hamulcowym, oraz sprzegła, z lekkim przepłukaniem tych układów
Krejzi - 07-09-2010, 00:05
dolaczam sie co do pytania o kolejnosc odpowietrzania zamierzam to zrobic sam tzn z czyjas pomocą ale nie w warsztacie i moze uda mi sie bez kanalu na lewrku ? :/
|
|
|