[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Silnik traci temperature na trasie. Problem ?
grzees - 20-09-2010, 10:17 Temat postu: Silnik traci temperature na trasie. Problem ? Ostatnio zauważyłem, że mój samochód po osiągnięciu optymalnej temperatury czyli do połowy wskaźnika natomiast w ciągu jazdy na trasie traci temperature o jakieś 10-15% po czym jak się stanie na postój np na światłach temperatura wzrasta to połowy. Jak jest w waszych Lancerach tez tak macie ? Prawdę mówiąc mój brat zwrócił na to uwagę bo sam ostastnio miał problem z termostatem w swoim aucie. W salonie, w Boguchwale powiedzieli, że to nie jest problem i nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jednak mi to nie pasuje.
Co mi radzicie ?
Andrew - 20-09-2010, 14:54
grzees wydaję mi się, że jest to grzees napisał/a: | problem z termostatem | optymalna temperatura silnika powinna stać raczej w miejscu...
grzees - 20-09-2010, 14:57
Tez mi się tak wydaje w salonie mnie zbyli w czasie przeglądu i powiedzieli, że tak ma być ale mi to nei pasuje..
krzychu - 20-09-2010, 16:02
Poczekaj do zimy (przy obecnej aurze max miesiąc) jak Ci będzie ziębiło to wiadomo że pewnie termostat.
tomekrvf - 20-09-2010, 23:11
Wskaźnik na desce to urządzenie o znikomej dokładności i nie należy na podstawie jego minimalnych wahań wyrokować o uszkodzeniu czegokolwiek. Najważniejsze jest, jaką temperature widzi ECU silnika, a to może ustalić tylko ASO.
Luk - 20-09-2010, 23:18
grzees, u mnie jak dojdzie do połowy, to ani drgnie. Nawet mnie to trochę dziwiło, dlaczego w korku nie waha się (rośnie, włącza się wentylator - maleje itd.)
alfiq - 22-09-2010, 12:39
U mnie podobnie, jak już stanie to stoi Nawet zimą tak miałem.
racer1972 - 24-09-2010, 21:45
u mnie także na środeczku jak zaczarowany od -15 do +35...
tomaszekk7 - 29-09-2010, 11:45 Temat postu: Re: Silnik traci temperature na trasie. Problem ? Ja natomiast mam podobnie jak ty. Jeśli szybko jadę to temp. lekko spada. Też się nad tym kiedyś zastanawiałem, ale serwisowi nie zgłaszałem problemu.
jaca71 - 29-09-2010, 11:49
Panowie wskaźnik w Lancerze jest graficzny, skwantowany co ileś stopni. U większości średnia temperatura może być w połowie przedziału symbolizowanego przyrostem o jedną "kostkę" u innych na granicy. U tych pierwszych minimalne wahania nie będą widoczne u tych drugich tak.
Jeszcze pytanie pomocnicze. Czy ci co nie widzą zmian mają temperaturę wyświetloną na stałe czy tylko czasami sprawdzają?
alfiq - 30-09-2010, 09:55
Sprawdzam czasami (ale na pewno kilka razy dziennie) a tak to przeważnie wyświetlone spalanie i średnia prędkość. Ale jestem wzrokowcem i pamiętam co gdzie pokazane
mazin - 26-11-2010, 19:19
Ja mam wyświetloną stale i niezależnie od długości trasy i temperatury na zewnątrz, o ile się już ustabilizuje (w lecie 3 minuty, w zimie 8 mniej więcej), to ani drgnie.
kerad - 26-01-2014, 20:01
Witam. Od dwóch dni mam problem z niedogrzanym silnikiem - silnik nie osiąga optymalnej temperatury, a co za tym idzie, na biegu jałowym ma podwyższone obroty. Wczoraj było -15 i się nie rozgrzał ; dzisiaj -6, -8 i też nie osiągnął swojej temperatury, czyżby padł termostat? I ile to może kosztować? Miał ktoś taki problem?
RalfPi - 26-01-2014, 20:29
jaka trasa?
Może zwyczajnie jest zbyt zimno na zewnątrz i nim się zagrzeje porządnie silnik.. to musi minąć swoje i musisz go ostrzej pokręcić..
kerad - 26-01-2014, 20:37
Jazda jak zwykle po mieście - odcinek ok. 13-15 km. Zawsze się rozgrzewał. W zeszłym roku były niższe temperatury i było wszystko ok. Poza tym po powrocie do domu w ciepłym garażu też miał problem z utrzymaniem temperatury - po podgrzaniu spadła raptownie o kilka ładnych kresek bez włączonego wiatraka.
|
|
|