Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] Blaszka od klocków hamulcowych
MichuGdy - 25-09-2010, 19:41 Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Blaszka od klocków hamulcowych Hej Mitsumaniacy !
Mam pytanko dzisiaj wymieniałem tarcze w Carismie i wyskoczyła mi taka blaszka. Zastanawiam się od czego ona jest ? Gdzie ją umieścić ?
W z nowymi klockami dostałem dwie takie nowe sprężynki...
I jeszcze dwie śruby, które również nie wiem do czego.
W rowerze w tarczówkach takie blaszki oddalały klocki od tarczy
I jeszcze jedno jest jakiś sposób na cofnięcie tylnych tłoczków bez specjalistycznego przyrządu za stówkę :> ?
Pozdrawiam,
Michał
Krzyzak - 25-09-2010, 19:46
blaszki montujesz na nowych klockach - jak się klocek zużyje to blaszka powinna trzeć o tarczę i piszczeć
śrubki nie wiem do czego - do jarzma za słabe, do zacisku za krótkie...
robertdg - 25-09-2010, 20:07
Blaszki tak jak wspomnial Krzyzak, sruby są do mocowania zacisku na prowadnicach plywajacych - jednakze nie wszystko musi idealnie pasowac i byc wykorzystane do zera, gdyz te zestawy sa kompatybilne z innymi autami, identyczne blaszki sa przy europejskich autach i amerykanskich z koncernu GM
Przyjrzyj się dokładnie na klocki gdzie sa montowane blaszki, oraz na prowadnice - do nich sa srubki.
Co do tylnych tłoczków, nie są one wciskane, tylko wkrecane, trzeba to zrobic specjalnym narzedziem, a bez specjalnego przyzadu, to najlepiej kawalek rurki i 2 krociutkie preciki, ktore ie przyspawywuje do konca rurki w wymaganym rozstawie i rekawica w dlon, rurke przystawiasz bolcami wzgledem wyzlobien w tloczku i wkrecasz jednoczesnie dociskajac, ewentualnie twarde/dobre proste szczypce segera
MichuGdy - 25-09-2010, 20:14
Ale gdzie te blaszki umieścić, czego one trzymają się ?
Pozdrawiam
robertdg - 25-09-2010, 20:21
MichuGdy napisał/a: | Ale gdzie te blaszki umieścić, czego one trzymają się ? | krawedzi klocka, popatrz dokladniej na foto, kliknij, ono sie troszke powiekszy, jak masz klocki (RH) to z tych dwoch klockow spojrz na godzine pierwsza klocka po prawej stronie, widzisz tam jest tak delikatnie wyrysowane.
Na czerwono co ze sobą połaczyć i gdzie
Krzyzak - 25-09-2010, 20:25
albo lepiej rtfm - dostałeś instrukcję do wymiany klocków?
to ją poczytaj
robertdg - 25-09-2010, 20:27
Krzyzak napisał/a: | albo lepiej rtfm - dostałeś instrukcję do wymiany klocków? | ale wtedy nie bedzie mógł wymienić klocków, gdyż w instrukcji pisze, aby uzyć do tego podnośnika kolumnowego
MichuGdy - 25-09-2010, 20:34
Hehe dzięki chłopaki
tak zastanawiam się cy bawić się z tymi tylnymi tłoczkami. Nie tak dawno kupiłem komplet szczypców seegera, z różnymi końcówkami.
robertdg - 25-09-2010, 20:38
Spróbować nie zawadzi, ale często, gęsto te tłoczki lubią sprawiać problemy.
remi - 30-09-2010, 23:08
ja te tłoczki wkręcałem takimi sporymi nożycami do cięcia blachy, robiłem to już 2 razy i idzie bez problemu.
|
|
|