To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Klima nie grzeje - termostat ?

Krzysiek_K - 04-10-2010, 09:59
Temat postu: Klima nie grzeje - termostat ?
Witam posiadam Carisme 1.9 TD 98r. i od kilku dni zauważyłem że mój klimatronic nie grzeje .Nawet jak ustawie 32 stopnie wieje zimnym powietrzem. W tamtym roku było jeszcze ok... Zauważyłem że po dłuższej jeździe rurki które idą "pod szybę" są tylko lekko ciepłe. Płyn w chłodnicy jest.
Czy to termostat, nagrzewnica czy jeszcze coś innego? Jest jakiś sposób żeby to sprawdzić bez mechanika? Musiałbym jakiś miesiąc czekać na wolnego... A i bym coś zaoszczędził jakby to była prosta sprawa.

Pozdrawiam i czekam na pomoc.

gitarr - 04-10-2010, 12:42

a czy licznik wskazuje dobra temperature?
Krzysiek_K - 04-10-2010, 15:27

Tak wskazuje dobrą. Acha z tym że jak ustawie sam nawiew na ciepło i klima jest wyłączona to też nie grzeje.
robertdg - 04-10-2010, 16:22

Mógłbym podejrzewać, że utraciło Ci się ramię klapy mieszalnika powietrza (nadmieniam, że widziałem juz takie przypadki)
Krzysiek_K - 04-10-2010, 20:13

A gdzie się znajduje ten element i jak się do niego dostać?
robertdg - 04-10-2010, 21:06

Za konsolą centralną, trzeba rozebrac boczną czesc srodkowego kokpitu - od strony pasażera, możesz podejrzyc czy to wogóle pracuje, a jezeli nie pracuje, wtedy trzeba rozebrac cala srodkowa czesc konsoli centralnej i bo paru mekach ogarniesz temat.
CARAMBA - 06-10-2010, 09:50

Krzysiek_K sorki ale z tego co wiem to sama klima nie grzeje tylko chłodzi ,dopiero połączenie klimy z odpowiednio ustawiną temperaturą nawiewu coś daje.U mnie zauważyłem ,że jest coraz cieplej dopiero po pewnym czasie jazdy no ale sam mam problem z nawiewem obecnie i temperaturą silnika i czekam na pomoc z forum.
Krzysiek_K - 08-10-2010, 11:37

Rozebrałem i jednak widzę że ramię mieszacza pracuje. Jednak zauważyłem że rurki po pewnym czasie są jednak gorące i płyn także więc pewno siedzi nagrzewnica bo nadal zimno :/