[XX-92]Colt C50 i starsze - Momenty
Anonymous - 15-10-2006, 19:22 Temat postu: Momenty Powiedzcie mi czy jest jakaś tabela z momentami, dokręcania śrub w colcie?
głównie chodzi o głowicę, silnik 1,3 '89r.
Pozdro Dziku
Anonymous - 15-10-2006, 19:34
Ściągnij sobie stąd service manual. Znajdziesz w niej wszystkie potrzebne informacje.
ROMEL - 15-10-2006, 22:22
Przy Twoim silniku adokładnie głowicy jest tak...
Krok pierwszy : 30-35Nm
krok grugi: 50-55Nm
krok trzeci: 70-75Nm
Pamietaj o kolejności dokręcania śrub - od środka na zewnątrz w systemi kołowym....
Kazda otwór z gwintem w głowicy ma być oczyśzczony, każda śruba ma być wymyta i wyszczotkowana szczotka drucianą a nastepnie wysmarowana np: smarem grafitowym (cieniutko) chodzi o tarcie i przekłamania przy dokręcaniu....
Możesz pozwolić sobie aby dodac ostatni krok na 80-85Nm... zapewne nie będziesz zakładał ori uszczelki wiec wskazane....
PZDR
Hugo - 16-10-2006, 20:05
ROMEL napisał/a: | Możesz pozwolić sobie aby dodac ostatni krok na 80-85Nm... zapewne nie będziesz zakładał ori uszczelki wiec wskazane.... |
Ja zakładałem uszczelkę w bodajże najtwardszej odmianie (jedno nacięcie) (KGK-Stone, koszt 90 zł) i dociągnąłem głowicę w ostatnim podejściu na 120 Nm. Pewnie przesadziłem, co? Szpilki nawet nie myślały "popłynąć", szły "twardo" do końca. Tak mocne dociągnięcie może mieć jakieś skutki uboczne?
ROMEL - 17-10-2006, 07:01
Skutki uboczne...??
heh - w moich GTI głowa jest dociągnięta na 115Nm... gdie głowica jest dwa razy większa...
A u Ciebie ,,,, pozdrawiam Twoją glowicę.... a jej stan fizyczny najbardziej... ale oby dała radę..
PZDR
|
|
|