To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Colt CA0 - [CA4A] - problem z odpaleniem

tttwm - 18-10-2010, 08:07
Temat postu: [CA4A] - problem z odpaleniem
Witam,
Dzisiaj rano -5 C miałem mały problem z odpaleniem. Samochód zaskoczył, ale z problemem. Przekręciłem kluczyk, CE zgasło zacząłem kręcić i rozrusznik kręcił, ale np zanim samochód zapalił przerwał kręcenia na jakieś 0,5 sekundy i znowu zaczął kręcić i znowu przerwał, wkońcu chyba za trzecim razem silnik odpalił.
Moja diagnoza to słaby aku (bo trochę kręcił ociężale)- jak dojechałem do pracy - zgasiłem - odpaliłem bez problemu i żywo, możliwe że styki też zaśniedziały i za małe napięcie poszło od aku, lub właśnie rozrusznik.
Generalnie zastanawiam się czy aku może mieć coś z tym wspólnego bo miałem też tak 2 dni temu w ciągu dnia gdy było ciepło, rozrusznik kręcił żywo, ale miał przerwy w kręceniu.
Czy coś mogę przeczyścić lub zrobić. Gdzie rozrusznik jest ułożony?

kartomaniak gti - 18-10-2010, 09:00

sprawdź najpierw łądowaniu aku, u mnie tez tak jest czasami ale na ciepłym silniku -rozrusznik sie zawiesza
tttwm - 18-10-2010, 09:07

Ładowanie jest, tylko jedna klema jest aż biała, więc dzisiaj będę ją czyścic. Oskrobię papierkiem ściernym, ale to i tak nie tłumacz tych przywieszeń.
pyjte - 19-10-2010, 12:22

Polecam po wyczyszczeniu popsikać środkiem przeciw śniedzeniu.
tttwm - 19-10-2010, 12:42

pyjte napisał/a:
środkiem przeciw śniedzeniu.
- a polecasz jakis konkretny?
U mnie to chyba nie było śniedzenie. To był bardzo dziwny osad. Jedna klema była cała biała. Dosłownie nie było widać gdzie klucz przyłożyć. Dopiero jak oskrobałem to było coś widać. Widziałem kiedyś taki osad jak miałem pęknięty akumulator w innym samochodzie, ale tam to raczej był zaciek, tutaj pęknięcia nie widzę. Jakieś 6 miesięcy temu czyściłem klemy papierem ściernym i od tamtego czasu się zaczeło. Generalnie cama klema jest jeszcze brudna (przewody które są do niej podłączone, niezabardzo wiem jak to wyczyścić, bo u mnie to wygląda tak że w tej jednej klemie skręcone są ze sobą różne przewody.