Nasze Miśki - Galant EA6A by DCG
DCG - 28-10-2010, 00:35 Temat postu: Galant EA6A by DCG Moja miłość
ze mną od 4 lat, przez ten czas przeszła sporo modyfikacji, szkoda mi już używać jej na co dzień, więc zaczęły się poszukiwania dupowozu, a celica do garażu, na weekendy, tor, zloty i słoneczne dni
wybór padł na Galanta GLS TD

jako że lubię grzebać przy aucie, to pewnie nie będę mógł się powstrzymać od ulepszania Glanta, więc myśle, że dobrze by było gdzieś to opisywać
trochę danych:
2001r.
2.0 TD, 90KM
przebieg na liczniku 160k km, w książce serwisowej 250k - podobno licznik się zepsuł i był wymieniony (ostatni wpis w sierpniu tego roku)
kupiony w Belgii od pierwszego właściciela
reszte widać na fotach
na dzień dzisiejszy zaczynam walczyć z rejestracją, muszę też pozamawiać troche części (rozrząd, filtry, płyny, sprzęgiełko)
pewnie w między czasie będę miał troche pytań, mam nadzieję że mi pomożecie
Wszyc - 28-10-2010, 00:44
Jeżeli planujesz zmiany mechaniczne to źle wybrałeś zapomnij od razu o tym możesz sobie jakieś stylistyczne bajery porobić ale mechanicznie odpuść sobie nic nie zdziałasz
Fajny sprzęcik prezentuje się naprawdę ładnie
DCG - 28-10-2010, 00:47
nie no, oczywiście się z Tobą zgadzam
od modyfikacji mechanicznych i od przyjemności z jazdy na torach jest Celica
Galant ma być wygodnym dupowozem na co dzień i na trasy czyli drobne zmiany wizualne, zmiany we wnętrzu, car audio
Psikus - 28-10-2010, 17:42
Ładny polift, szkoda że nie ma czarnej tapicerki, ale i tak jest git
luckyluck - 28-10-2010, 20:21
Fajna fura. Szerokości!
parzon - 28-10-2010, 20:46
Bardzo ładnie się prezentuje, gratuluje zakupu
Wszyc - 28-10-2010, 21:56
A to w takim razie trzymam kciuki i monitoruję temat powodzenia i bezawaryjności jak jakieś problemy pisz tak jak my tu mamy obcykany ten silnik na forum to jak nigdzie indziej
DCG - 29-10-2010, 23:26
dzięki Panowie
Wszyc napisał/a: | jak jakieś problemy pisz |
a właśnie mam jeden mały... do Gala było wstawione nowe sprzęgło i zalany nowy płyn, chyba mam teraz zapowietrzony układ, przy zbijaniu z większego biegu na 1, muszę 2 razy wysprzęglać, podpowiecie jak się odpowietrza układ?
PS. do wymiany żarówki pozycyjnej z przodu trzeba wyciągać lampe?
u157 - 30-10-2010, 00:57
Na siłowniku sprzęgła jest odpowietrznik a procedura taka ja przy odpowietrzaniu hamulców. Pozycje z przodu wymienisz po zdjęciu gumowej osłony z obudowy lampy, poniżej głównej żarówki jest dodatkowa objemka w której jest osadzona żarówka postojówki.
Powodzenia.
sebo199 - 30-10-2010, 09:39
Odpowietrza się podobnie ale ciut innaczej. Kiedyś o tym dokładnie pisałem. Wklejam Tobie tutaj mój opis, nie będziesz musiał szperać na forum w poszukiwaniu. Miłej lektury i powodzenia.
Odpowietrzenie sprzęgła odbywa się w specyficzny sposób.Trzeba to zrobić agresywnie.Przygotuj sobie buteleczkę nowego płynu.Zalej zbiornik pod max.Na odpowietrznik nasuń wężyk i wsadź go do słoiczka w którym będzie trochę płynu (nie zaciągnie powietrza).Jedna osoba siada za kierownicę i pompuje tak z pięć razy i trzyma w podłodze pedał sprzęgła.Druga odkręca odpowietrznik i szybko zakręca (szybki ruch nie czekając aż całkiem zejdzie płyn).Pompowanie i popuszczanie powtarzamy aż płyn zejdzie do minimum.Robimy dolewkę do maksa i powtarzamy proces.Warto przepompować trochę płynu nawet jeśli nie leci z bańkami powietrza.Powinno przynieść efekt.Ja tak zrobiłem i się poprawiło działanie sprzęgła.
DCG - 30-10-2010, 21:24
u157 napisał/a: | Pozycje z przodu wymienisz po zdjęciu gumowej osłony z obudowy lampy, poniżej głównej żarówki jest dodatkowa objemka w której jest osadzona żarówka postojówki. |
dzięki, 10 min i załatwione, ja to bym zaraz lampe wykręcał
sebo199 napisał/a: | Odpowietrza się podobnie ale ciut innaczej |
również dzięki, po weekendzie będę działał
Galanta wreszcie udało się zarejestrować, teraz zaczynają się kolejne wydatki, czyli poszukiwanie części rozrząd, płyny, filtry, paski...
robertdg - 30-10-2010, 21:38
DCG napisał/a: | Galanta wreszcie udało się zarejestrować, teraz zaczynają się kolejne wydatki, czyli poszukiwanie części rozrząd, płyny, filtry, paski... | Same pociechy
DCG - 19-11-2010, 19:14
Rozrząd, filtry, paski zamówione w all-parts, paczka odebrana, dzisiaj zabieramy się do roboty.
Wyszły pierwsze ZONKI
pasek balansowy był zerwany i leżał luzem na obudowie na szczęście chyba nic się nie stało, dziwne że auto normalnie jeździło
pompa wody z all-parts nie pasuje po telefonie do all-parts i ponownym podaniu VIN'u okazało się że wysłali mi złą, a do mojego silnika jest bardzo nietypowa i nie mają dostępnej
Foto:
jak widać na zdjęciu, nowa pompa (NPW) ma dalej wysunięty otwór na płyn...
ktoś ma pomysł gdzie mogę dostać pasującą? Jak szybko czegoś nie załatwię to będziemy musieli wkładać starą pompę (chyba jeszcze oryginał - AISIN) i będę musiał tak jeździć,
Andrew - 19-11-2010, 19:26
DCG napisał/a: | ktoś ma pomysł gdzie mogę dostać pasującą? | Marek Malik vel Japaneze: 422154402. Pompa, którą Ci przysłali jest do starszego modelu galanta, częsta pomyłka sprzedających...
Fajne auto diesel power
Andrew - 19-11-2010, 19:27
DCG napisał/a: | pasek balansowy był zerwany i leżał luzem na obudowie na szczęście chyba nic się nie stało, dziwne że auto normalnie jeździło | Akurat bez tego paska można jeździć
|
|
|