Pajero I - Pajero za duuużo pali-co robić
lesmen - 04-11-2010, 11:36 Temat postu: Pajero za duuużo pali-co robić Witam
Chciałbym się Was poradzić bo moje Pajero 2,5TD pali ok 15l /100km na szosie i utwardzonych drogach a na nieco gorszych drogach to do 20 dochodzi. Wymieniłem na wiosnę wtryskiwacze i dużo się spalanie nie zmniejszyło. Silnik pali na dotyk. Jednak co do mocy to w porównaniu z drugim innym pajero jest jakby słabszy jak jest zimny. Proszę o radę co mam jeszcze zrobić?
Pozdr
1405 - 04-11-2010, 20:25 Temat postu: Re: Pajero za duuużo pali-co robić
lesmen napisał/a: | Witam
Chciałbym się Was poradzić bo moje Pajero 2,5TD pali ok 15l /100km na szosie i utwardzonych drogach a na nieco gorszych drogach to do 20 dochodzi. Wymieniłem na wiosnę wtryskiwacze i dużo się spalanie nie zmniejszyło. Silnik pali na dotyk. Jednak co do mocy to w porównaniu z drugim innym pajero jest jakby słabszy jak jest zimny. Proszę o radę co mam jeszcze zrobić?
Pozdr | Upewnić się czy z turbinką jest wszystko ok...
lesmen - 05-11-2010, 08:11
A czy jest to możliwe bez demontażu pompy i udaniu się do pompiarza?[/quote]
Heilsberg - 05-11-2010, 08:23
Jest to możliwe bez demontażu pompy. Ale nie jest możliwe bez demontażu turbiny. No, chyba , że mocno zgrubnie to się da bez demontażu niczego, ot jeden wężyk z wastegate.
lesmen - 05-11-2010, 08:31
Można trochę jaśniej?:)
Heilsberg - 05-11-2010, 11:30
Można. Ciśnienie sprężania możesz sprawdzić wpinając manometr wyskalowany do 2 bar pomiędzy turbinę a zawór sterujący wastegate. Zawór sterujący to taka blaszana puszka nad turbiną, z której idzie ciegno do turbiny. Zdejmujesz wężyk idący do zaworu, zakładasz trójnik i dopinasz manometr na trójniku. I teraz możesz sobie zmierzyć ciśnienie doładowania. Max powinno być ok 0,8 bara a potem powinno ciegno od wastegate pójść w dół i otworzyć wastegate na turbie. Jeśli tak się nie stanie a ciśnienie doładowania będzie rosło to powinien gdzieś przy 1,2 bara wywalić zawór bezpieczeństwa. A jeśli i tak się nie stanie to uciekaj.
Tak można zgrubnie sprawdzić ciśnienie doładowania, ale nie stan turbosprężarki. Bo może ładować dobrze ale brać olej, rzęzić itd. Do sprawdzenia tego turbo trzeba wyjąć.
polaff - 07-11-2010, 22:33
lesmen napisał/a: | udaniu się do pompiarza? | [/quote]
ja bym zaczął od ustawienia pompy kąt wtrysku dawka to ma szczególny wpływ na zróżnicowanie mocy zależne od temperatury..
|
|
|