To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - [Cari 1.8 GDI] Zakladanie instalacji LPi

maxblink - 14-11-2010, 21:32
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] Zakladanie instalacji LPi
Witam;)

Mam pytanie do zorientowanych, tzn. mam cari z przed liftu z silnikiem GDI i tam sobie mysallem czy warto by rozgladac sie za instalacja LPI. Z tego co czytalem w necie to jako LPI okresla sie instalacje LPG V generacji a cena ksztaltuje sie miedzy 4500-6000. Czy jest to warte zachodu i czy naprawde ceny sie tak ksztaltuja?

HFp - 14-11-2010, 22:31

z tego co osobiscie zaslyszalem to nie dosc ze koszta montazu sa bardzo drogie to na kazde 10 litrow gazu pali 1,5 litra benzyny, tlumaczono mi to ze zawory musza byc benzyna chlodzone i komputer co jakis czas wymusza obieg czy cos takiego

a poza tym instalacje te sa bardzo bardzo nowe, z tego co wiem wersje testowe i mozna sie pewnie wiele usterek spodziewac ;p jeszcze minie kilka ladnych lat kiedy do gdi bedzie mozna zalozyc gaz

chociaz swoja droga kumple ponoc zakladali gaz do gdi, nawet zwykla sekwencje, tylko wymieniali cala listwe wtryskiwaczy, dokladnie nie wiem bo sie nie znam i moge herezje pisac :D

gigant87 - 15-11-2010, 01:05

daj kontakt do tych kumpli i właścicieli carism GDI z gazem :)
pawelsonx - 15-11-2010, 14:38

HFp napisał/a:
z tego co osobiscie zaslyszalem to nie dosc ze koszta montazu sa bardzo drogie to na kazde 10 litrow gazu pali 1,5 litra benzyny, tlumaczono mi to ze zawory musza byc benzyna chlodzone i komputer co jakis czas wymusza obieg czy cos takiego

ciekawa historia zwłaszcza że gdi ma bezpośredni wtrysk.
Problem polega na zapiekaniu się wtryskiwaczy benzyny nie wiem jak to rozwiązali holendzrzy w fabrycznych instalacjach pewnie jakieś urządzonko co ileś tam wtrysków zamienia prace wtryskiwaczy gazowych na benzynowe
Teraz pytanie czy w polsce jest ktoś kto to ogarnie i zamontuje jak tak to na pewno nie w standardowych kosztach

Najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać i kupić z fabrycznym gazem z holandii .

HFp - 15-11-2010, 17:00

nie znam sie i moglem poplatac ;p ale jak widac calkowitych herezji nie prawie :D
aren195612 - 15-11-2010, 18:09

pawelsonx napisał/a:
pytanie czy w polsce jest ktoś kto to ogarnie i zamontuje

Aż tak źle to nie jest, przykład:link
Cytat "Firma KME wprowadziła do sprzedaży pierwszy polski system sekwencyjnego wtrysku gazu dla silników z bezpośrednim wtryskiem benzyny.........Jest to pierwszy produkt tego typu zaprojektowany i produkowany w Polsce."

Obecnie , jak widzę, prace trwają nad poszerzeniem ofert dla FSI i TSI. Projekt jest nowy, znowu cytat:
"W dniu 9.10.2010 r. odbyła się oficjalna premiera systemu sekwencyjnego wtrysku gazu Diego DI"
Czy będzie także oferta dla GDI? zapewne zależeć to będzie od zainteresowania klientów.
Pożyjemy , zobaczymy...