[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E34A 1.8TD] Jaki najlepszy akumulator??
Anonymous - 23-10-2006, 16:37 Temat postu: [E34A 1.8TD] Jaki najlepszy akumulator?? Heyka jaki proponujecie akumulator do Gala?? myślałem o 75 Ah z Centry co o tym myślicie?? podzielcie sie wiadomościami i doświadczeniem jaki akumulator najlepiej wybrać na zimę??
saphire - 23-10-2006, 16:58
W Corsie przez 7 lat ujeżdżałem kompletnie hermetyczną i bezobsługową Vartę Silver i nie dałem rady jej zajeździć tak że szczerze polecam. Teraz mam w Cari aku 76Ah Delphi Ca cośtam - też hermetyczny i bezobsługowy - ma 3 lata i jeszcze chyba rok gwarancji został czy coś koło tego ale nie wiem jak w zimie z nim będzie bo to będzie moja pierwsza zima z tą Cari.
sampler - 23-10-2006, 18:23
Ja po awarii akumulatorka (przepalenie mostka wewnatrz) zakupilem wlasnie Centre Futura 75 Ah. Akumulator drozszy ale mamy 3 lata gwarancji i pakiet Centra Assistance (darmowa pomoc drogowa w przypadku klopotow z akumulatorem Centry). Nie wiem jak to fukcjonuje w praktyce ale zapowiada sie ciekawie a co do Centry to nie mam astrzezen w przeciwienstwie np do akumulatorow Bosch'a
Anonymous - 23-10-2006, 18:59
a czy zawiódl Cie kiedyś ten akumulatorek ta Centra ;>??
sampler - 23-10-2006, 19:34
Poki co mam ja drugi tydzien ale Centry mile wspominam bo mialem ich troche. No i najwazniejsze: prawodlowe parametry ladowania akumulatora zeby go nie ladowac za wysokim napieciem. Pozdrawiam
Krzyzak - 23-10-2006, 20:22
sampler - powiedz w jaki sposób rozwiązałeś problem z Futurą polegający na odwrotnym umieszczeniu biegunów? - ja wsadziłem Banner uniwersalny - tak, że nie ma problemu z klemami (a kable są krótkie) - też zastanawiałem się nad Futurą na przyszły rok, ale w katalogu Centry tylko Plusy mają odpowiednio umieszczone bieguny (chyba model CP15 czy jakoś tak)
Anonymous - 23-10-2006, 20:33
U mnie pasowal bo w galu mam biegun dodatni od strony silnika a "+" w akumulatorze mam po prawej stronie. Zapewne robia wykonania w obu wersjach i mi sie udalo ;)
Anonymous - 23-10-2006, 20:37
Najlepszy akumulator to ten oryginalny
Moj Mis ma zamontowany oryginalny, taki z jakim zjechal z tasmy. I kreci bez problemu !
saphire - 24-10-2006, 08:11
Z tego co widziałem kiedyś w sklepie to Futury stały w dwóch wersjach - ,,+'' po lewej stronie oraz po prawej więc to tylko kwestia wyboru chyba że mi sie przywidziało albo to nie były futury niemniej przez chwilę bym sie jednak upierał że widziałem...
stanik - 24-10-2006, 08:31
a mi w poprzednim autku akumulator centry wytrzymal deczko ponad rok. niestety nie przewidzialem tego i wyrzucilem paragon za niego i nie moglem wymienic gwarancyjnie. Potem zalozylem FiveStar i dzialal do konca posiadania samochodu bez problemow. Z polecanych firm to jeszcze Sznajder (być może pisownie deczko przekręciłem) są godne polecenia. A u siebie od już prawie 2 lat mam założonego Boscha Silver i jak na razie kręci (chciałem kupić którejś z firm podanych wyżej, ale akumulator był mi potrzebny na już, a w sklepie na tamte trzeba było czekac a ten był od ręki).
Generalnie ja preferuje akumulatory obslugowe (co raz miej takich, wrecz ze swieca szukac). Taki oryginalny mitsu wytrzymal mi ponad 8 lat i padl w sumie przez moje zaniedbanie. A te bezobslugowe jakos nie moga w zadnym autku wytrzymac mi 8 lat.
Pozdrawiam
Krzyzak - 24-10-2006, 08:39
W katalogu Futura była (rok temu) tylko w wersji z biegunami nie pasującymi do Misia. Być może teraz zmienili - zaraz gonię na WWW Centry i zobaczę co i jak i za ile.
saphire - 24-10-2006, 11:27
Tutaj jest link do tabeli zastosowań akumulatorów Centra.
Krzyzak - 24-10-2006, 12:33
No i z tej tabeli wynika, że do Galanta E3x jest TYLKO CP15 i CP22 - czyli seria Centra Plus. Futury nie ma.
saphire - 28-10-2006, 16:11
Przypomniałem sobie jeszcze o VARTA Blue - taki to kumpel miał 74AH w aucie i właśnie z plusem po lewej jak dla Carismy czy Galanta i także chwali bo już ładnych trochę latek ma a autko zimuje na zewnątrz i pali ciągle na dyg niezależnie od mrozów.
Varta - dobór akumulatora
Anonymous - 30-10-2006, 22:18 Temat postu: AKUMULATOR Witam wszystkich.Gal 97r. 2.0 czy można doładować aku bez odłączania go od kabli.
|
|
|