To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [2G 95-99] Problem z ABS

sifaxeclipse - 12-12-2010, 13:43
Temat postu: [2G 95-99] Problem z ABS
Witam. Potrzebuje porady odnośnie ABS-u. Kontrolka od ABSu zapala się po włączeniu zapłonu wraz z żółtą kontrolką od poziomu oleju, po zapaleniu silnika gasną. Podpinałem go pod komputer i wykazało silnik pompy ABSu. Wymieniłem całą pompę i nadal nie działa ABS. Podczas jazdy kontrolka się nie świeci, a ABSu nie ma.
MATi1G - 12-12-2010, 16:46

sifaxeclipse napisał/a:
Kontrolka od ABSu zapala się po włączeniu zapłonu wraz z żółtą kontrolką od poziomu oleju, po zapaleniu silnika gasną.

No to prawidłowo ,tak powinno być...

sifaxeclipse napisał/a:
Wymieniłem całą pompę i nadal nie działa ABS. Podczas jazdy kontrolka się nie świeci, a ABSu nie ma.

Na jakiej nawierzchni testowałeś ABS, on sie zawsze nie włącza...

Po wymianie pompy podpinałeś go jeszcze pod komputer??

sifaxeclipse - 12-12-2010, 17:01

MATi1G napisał/a:

Na jakiej nawierzchni testowałeś ABS, on sie zawsze nie włącza...

Próbowałem na lodzie, śniegu, asfalcie i nigdzie nie zadziałał.
MATi1G napisał/a:

Po wymianie pompy podpinałeś go jeszcze pod komputer??

Jeszcze nie

zenek_bb - 12-12-2010, 17:27

sprawdź przekaźniki przy pompie może nie załącza zasilania na motor albo na selenoidy bezpieczniki 1 i 11 wewnątrz i przy aku ten duży przy klemie
sifaxeclipse - 13-12-2010, 16:26

Dziś podpiąłem jeszcze raz pod komputer, skasowałem błąd i dalej nie działa ABS. Czasem podczas jazdy zapalają się równocześnie kontrolki od ABSu i od poziomu oleju. Czy to możliwe, że są spięte razem?
zenek_bb - 14-12-2010, 13:35

słuchaj, sprawdź instalacje jak napisałem wyżej i tyle, bezpieczniki i przekaźniki, najprawdopodobniej szwankuje Ci przekaźnik od pompy albo od zaworów w skrzynce przy pompie są, mi się w niedziele zwiesił abs, cały czas pompa chodziła, świecił się abs od pierwszego przyhamowania, zatrzymałem się 5 min później, zgasiłem silnik otwieram maske, pompa buczy, to otwieram skrzynkę z przekaźnikami, stuknąłem w jeden i w drugi i git :) przymarzł styk pewnie bo auto stało w wilgotnym garażu a teraz na dworze stoi, od tamtej pory się rozgrzał silnik i już jest wszystko ok... i nie panikuj tylko naprawiaj :) tylko trochę wysiłku i będzie działać :)
sifaxeclipse - 13-01-2011, 14:45

Jednak kontrolka ABS-u była zmostkowana z kontrolką od poziomu oleju i silnik pompy ABSu był spalony, wymieniłem pompę i ABS śmiga.