To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Po raz kolejny hamulce

Anonymous - 24-10-2006, 09:06
Temat postu: Po raz kolejny hamulce
Panowie mam dość hamulców w moim Mitsu. Podczas hamowania nagrzanymi tarczami i bębnami dochodzi do mnie dziwaczny, bardzo głośny odgłos tarcia. Odgłos porównywalny jest do do dźwięku jaki wydziela się podczas tarcia metalu o metal, nie pisk, ale raczej chrobot (obydwa z chropowatą powierzchnią). Nie mam pojęcia co zrobić. 15 tys kilometrów temu kupiłem nowe tarcze hamulcowe, nowe klocki i nowe szczęki do tyłu. Wszystko w JC Auto w Zielonej Górze.
Dla mnie to po prostu tragedia.....
Wcześniej tez miałem taki numer, ale po wymianie problem zniknął.
Wcześniej dochodził taki dźwięk z przodu, teraz z tyłu.....
Nie wiem co juz robić? Bębny wymienić? Zainwestować w oryginały? :(

akbi - 24-10-2006, 09:13

Najprawdopodobniej "skończyły" Ci się szczęki.
Rada - nie kupuj już w JC.
Miałem to samo u siebie w Lancerze

Student - 24-10-2006, 10:43

Tarcze jak tarcze ale klocki masz g....ne są za twarde. Ja u siebie też kupiłem klocki miały być dopre ETE czy jakoś tak i okazały się taka kichą że wszystko huczy jak są ciepłe na zimnych tego nie ma.
Wcześniej miałem orginalne LUKASY ze znaczkiem i mapisem MITSU i wszystko było ok. po wymianie huczy.
Zmień na leprze klocki. np. Textary , Juridy powinno być lepiej.

Matejko - 24-10-2006, 10:46

Tomecki napisał/a:
Nie mam pojęcia co zrobić.

Tomecki napisał/a:
Wszystko w JC Auto w Zielonej Górze.

Tomecki napisał/a:
Dla mnie to po prostu tragedia.....

no tutaj sobie sam odpowiedziales, tak jak na tyl okladziny moga byc z jc - tyl i tak slabiej hamuje - aczkolwiek nie jakiestam najtansze, tak na przod polecam komplet jakis drozszy ATE mam u siebie polecilem kilku osoba i takze jak ja sa zadowolone

szczeslaw - 24-10-2006, 11:59

Student napisał/a:
Ja u siebie też kupiłem klocki miały być dopre ETE czy jakoś tak i okazały się taka kichą że wszystko huczy jak są ciepłe na zimnych tego nie ma.

Jeżeli ATE to nie "miały być" a są dobre. To, że coś tam huczy nie ma znaczenia dopóki porządnie hamuje (a w tym akurat ATE są dobre). No chyba, że nie zależy ci na skuteczności hamowania tylko na absolutnej ciszy - ale w takim razie mamy zupełnie inne podejście do hamulców.
Student napisał/a:
Zmień na leprze klocki. np. Textary , Juridy

Dżizas!! Jurid ABSOLUTNIE nie jest dobrym klockiem!!! Może lepszym niż Kashiyama z JC ale nie dobrym!

Matejko - 24-10-2006, 12:24

Student napisał/a:
taka kichą że wszystko huczy jak są ciepłe na zimnych tego nie ma.

huczy bo masz krzywe i nierowne tarcze a na to dales pewnie nowe klocki, u mnie tez huczalo na cudownych tarczach brembo i klockach ferrodo - po zalozeniu klockow ate nadal huczalo - po przetoczeniu tarcz cisza

a i czemu nie ma takiego efektu na zimnych?? bo wtedy jest mniejsza predkosc i poprostu nie slychac

Anonymous - 24-10-2006, 12:38

Student napisał/a:
orginalne LUKASY

Student napisał/a:
Zmień na leprze klocki. np. Textary , Juridy powinno być lepiej

szczeslaw napisał/a:
Jeżeli ATE to nie "miały być" a są dobre
szczeslaw napisał/a:
Jurid ABSOLUTNIE nie jest dobrym klockiem

Sam już nie wiem!
Zdecydujcie się co dobre
No to w końcu co?
Zainwestować w oryginalne tarcze za 450zł sztuka (!!!!) i klocki Lukas???

Krzyzak - 24-10-2006, 12:40

ja mam klocki Lucas, tarcze ATE - bardzo przyzwoicie hamują
Matejko - 24-10-2006, 12:45

Tomecki napisał/a:

jak chcesz tyle wydac to juz lepiej zimmerman lub z mikody zamow nacinane nawiercane

Anonymous - 24-10-2006, 12:50

Matejko napisał/a:

jak chcesz tyle wydac to juz lepiej zimmerman lub z mikody zamow nacinane nawiercane

ile takie kosztuja ?

Matejko - 24-10-2006, 13:18

z mikody nie mam pojecia pewnie nie wiecej jak 200zl szt.- mozesz zadzwonic atm mikoda, zimmerman cos kolo 400zl /szt.
Student - 24-10-2006, 14:45

Na LUKASACH nic nie huczało a tarcze są proste, poprostu kupiłem właśnie kiepskie klocki ETE których więcej nie kupię i nikomu nie polecam (zamim jeszcze trafiłem na forum robiłem zakup) , jak są gorące to nie hamują z moimi tarczami. Zresztą 2.5 roku używania i jeszcze jest ich dużo.
Na wiosnę tarcze i klocki wywalę i jakiś dobry zestaw kupię to zobaczymy co będzie. :D

Anonymous - 24-10-2006, 15:46

Co do bębnów Ci nie pomogę, a z przodem działałbym po kolei. Z tego co rozumiem, to jednocześnie wymieniłeś tarcze i klocki - widać że ta para się nie lubi. Wymieniłbym najpierw same klocki i ewentualnie leciutko przetoczył tarcze. Jeśli to nie pomoże, to wymieniłbym tarcze. Mi w Carismie z kilku przerabianych najlepiej sprawował się zestaw Brembo (najzwyklejsze) plus klocki Ferodo Premium (=Premier).
Hubeeert - 24-10-2006, 19:02

Tomecki napisał/a:
moim zdaniem warto. Dobre są tez klocki TEXTAR.
szczeslaw - 25-10-2006, 11:38

Alek napisał/a:
Mi w Carismie z kilku przerabianych najlepiej sprawował się zestaw Brembo (najzwyklejsze) plus klocki Ferodo Premium (=Premier).

Z Ferodo się zgodzę. Jednak z Brembo jest problem - od jakiegoś czasu tanie tarcze Brembo mają tendencje do wichrowania się.