To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] co to wycieka?

carpezo - 27-12-2010, 10:53
Temat postu: [Cari 1.6] co to wycieka?
pojawia mi się niewielki wyciek (ok 2 krople dziennie)na łączeniu skrzyni z silnikiem. kontroluje go codziennie i po dotknieciu palcem wyciek nie ma konsystencji oleju ani zapachu. bardziej wyglada mi to na płyn chłodzący ? nie wiem. doradźcie co to może być? co to wycieka
SUCHY77 - 27-12-2010, 11:10

A może wyciek powstaje gdzieś wyżej, tylko spływa po skrzyni i kapie w miejscu w którym opisałeś ?
robertdg - 27-12-2010, 12:46

To moze faktycznie plyn chlodniczy, ucieka gdzies na łaczeniu króćca wodnego z głowica.
carpezo - 27-12-2010, 12:55

no właśnie tez mi sie wydaje ze to płyn. może troche i jest tłusty ale zapachu nie ma żadnego a olej jednak ma jakiś zapach. musze podjechać do mechanika się upewnić. zastanawiam sie czy warto to ruszac w ogóle żeby nie pogorszyć tylko :)
robertdg - 27-12-2010, 13:33

Najlepiej zdiagnozować, co by się nie uziemić bez auta.
carpezo - 30-12-2010, 18:00

byłem u mechaniora i mówi że ciężko stwierdzić skąd to cieknie. wygląda to tak jakby spod aparatu zapł kapało i ściekało. kazał mi u umyć brudne miejsca i sprawdzić skad innej rady nie ma.

czym najlepiej i najszybciej umyć to? benzyna estrakcyjna?

robertdg - 30-12-2010, 18:43

zmywacz do hamulcy
rademenez - 06-01-2011, 11:57

carpezo napisał/a:
byłem u mechaniora i mówi że ciężko stwierdzić skąd to cieknie. wygląda to tak jakby spod aparatu zapł kapało i ściekało. kazał mi u umyć brudne miejsca i sprawdzić skad innej rady nie ma.

czym najlepiej i najszybciej umyć to? benzyna estrakcyjna?

I doszedłes do tego co Ci cieknie? Mam podobnie, i domniemam że delikatnie wydostaje się płyn chłodniczy z górnego węża przy łaczeniu do rurki przy silniku. I pewnie spływa, chociaż przyglądając się temu i mając na uwadze zasady grawitacji, to ten wyciek nieźle kombinuje by potem spływać aż po skrzyni :D . Trzeba będzie pewnie coś zrobić z wężem, może jakiś brud podlazł, ale póki mamy mrozy to nie ma co grzebać, niestety brak podgrzewanego garażu :/

carpezo - 06-01-2011, 16:24

to prawdopodobnie kapie gdzies z boku silnika i spływa po skrzyni. wyczyscilem sciarką taką rurke nie wiem od czego ona jest tu w okolicach aparatu zapłonowego pod spodem? na drugi dzien po przejechaniu kilkunastu km dotykam tej rurki pod spodem i czuc delikatnie mokre kolor żółty wiec wygląda na olej silnika. raczej płyn chlodniczy to nie jest. nie wiem co z tym zrobic czy ruszać to czy tylko sprawdzac stan oleju i tyle.
robertdg - 06-01-2011, 17:20

Rurka przechodzaca pod aparatem zaplonowym nalezy do układu chłodzenia.

carpezo - 06-01-2011, 18:20

czyli skąd ten olej może wyciekać że ta rurka robi sie mokra?
robertdg - 06-01-2011, 18:23

spod aparatu zapłonowego, jezeli to faktycznie olej.
jezeli to płyn chłodniczy, to rurka sie gdzies poci, albo jej łączenia.

carpezo - 06-01-2011, 18:30

no na palcach wyglądało na olej. tam jakaś uszczelka jest czy jak bo ja nie bardzo sie znam :)
robertdg - 06-01-2011, 18:33

tak, na aparacie jest oring
carpezo - 12-01-2011, 19:14

dużo jest roboty z wymianą tego oringu? co po kolei robic tak w skrocie dla orientacji :) bo pewnie i tak sam tego nie wymienie :)