To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - miska olejowa przecieka

Anonymous - 25-10-2006, 18:19
Temat postu: miska olejowa przecieka
Witam.
Znalazlem jeden poscik na ten temat ale mi nie pomogl a nie zabardzo mam czas szukac dalej.
Mianowicie: z miski olejowej tam gdzie jest uszczelniona silikonem leci mi olej na dosyc dlugim odcinku, nie wiem z jakiego powodu, albo w cos przywalilem albo ze starosci albo z jeszcze z innego powodu. Moje pytanie: ile kosztuje taki silikon i czy warto samemu to robic, dodam ze nie mam zabardzo czasu ani warunkow. Ile ewentualnie taki zabieg moze kosztowac w warsztacie? Z gory dziekuje za odpowiedzi.

josie - 25-10-2006, 20:08

Ja kupiłem uszczelkę - jakaś tekturowa czy podobna, i silikon wysokotemperaturowy. Nie cieknie. Silikon w tubie na Allegro 15zł, w markecie pewnie podobnie.
A ile w warsztacie wezmą - myślę że z 50zł napewno

Karol208 - 25-10-2006, 22:38

Witaj:)
uszcelniaj silikonem temperaturowym
Pamietaj o dobrym odtluszczeniu elementow uszczelnianych i jak masz pod miska uszczelke to ja wloz tylko zeby po obu jej stronach Byl silikon.
Ja za pierwszym razem kiepsko odtluscilem i przeciekalo mi wiec musialem wszystko jeszcze raz:)
Powodzenia

Krzyzak - 26-10-2006, 09:10

oryginalnie jest tam jakiś silikon 3M (bez uszczelki), możesz zastosować nawet zwykły silikon wysokotemperaturowy (czerwony), ale bardziej elegancko dać tam czarny silikon Wurth - jest taki do misek olejowych, uszczelkę też możesz dać - pod warunkiem, że znajdziesz; ew. znam zakład, który jest w stanie dorobić - w Gdańsku
josie - 26-10-2006, 20:59

Krzyzak napisał/a:
ew. znam zakład, który jest w stanie dorobić - w Gdańsku

Nawet niedaleko Ciebie:) - pięknie mi dokroili uszczelki pomiędzy 2 części kolektora i przepustnicę. I w miarę tanio.

A swoją uszczelkę pod miskę kupiłem normalnie w JC

Anonymous - 26-10-2006, 22:06

Dzieki za odpowiedzi chyba jednak sie przydadza bo u mechanika zaspiewali 100zl za robocizne z silikonem. Sam silikon 20zl jakis do misek niby.Jak bede mial czas to kupie i musze z sasiadem o kanal zagadac bo nikt nie pomyslal zeby w garazu kanal wykopac:D
josie - 26-10-2006, 23:16

Kup też dobry penetrator (w stylu WD40) bo z tego co pamiętam wykręcałem dwururkę od kolektora (miska inaczej wyleźć nie chciała)
Hubeeert - 26-10-2006, 23:33

josie napisał/a:
w stylu WD40)
ale nie WD40 - WURTH robi najlepsze.
josie - 26-10-2006, 23:57

Hubeeert napisał/a:
ale nie WD40 - WURTH robi najlepsze.

Nie wiem jak WURTH - nie używałem. WD40 jest w mojej opini raczej kiepski.
Zadowolony maxymalnie byłem z CRC - skorodowane śruby w wydechu wykręcały się jak nasmarowane niemalże

Hubeeert - 27-10-2006, 00:07

josie napisał/a:
Nie wiem jak WURTH
Ja wiem - wykręcałem nigdy nie ruszane szpilki z głowicy (żeliwnej) trzymające kolektor wydechowy w Fordzie. W sumie nawet juz nie wyglądały jak sruby ale się pięknie odkręciły.
Anonymous - 30-04-2008, 11:29

Jaka jest prawidłowa technika nałożenia silikonu (mam od Japaneze - mówił, że po 5 minutach następuje kożuszenie?) na miskę olejową?
1. odtłuszczenie
2. nałożenie wałka fi(3-4)mm
...

natychmiast przykręcać, czy czekać ponad 5 min
przy przykręcaniu śrub na około miski zostawiać nie dokręcony do końca, czy też dokręcać aż metal miski dojdzie do bloku?

za wszystkie Wasze rady z góry dziękuję

Anonymous - 07-05-2008, 17:49

kup od japneze specjalny "klej"do miski cy tm mse uscelniajcą i n to złuż
Anonymous - 07-05-2008, 20:14

rami1000 napisał/a:

nie bardzo zrozumiałem ale dzięki :lol:

miska już przykręcona - dwuetapowo - i zero pocenia

Hugo - 07-05-2008, 22:44

rami1000 napisał/a:
cy tm mse uscelniajcą i n to złuż
Kolego żyjesz? :mrgreen:
gulgulq - 08-05-2008, 07:30

rami1000 napisał/a:

to pewnie po kaszubsku :) ;)

a przy tej robocie pasuje tez od razu zmienic olej :)