To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Korek spustowy oleju

Marek Florek - 09-01-2011, 21:56
Temat postu: [E5xx] Korek spustowy oleju
Witam. Dobrze że istnieje to Forum bo mogę poprosić o poradę. Podczas ostatniej wymiany oleju w silniku po wykręceniu śruby do spuszczenia oleju okazało się że uszkodzeniu uległ gwint w misie olejowej(pozostał na gwincie śruby).Zakręciłem śrubę , olej wlałem ale pojawia on się w okolicy śruby a nie chcę ryzykować silniejszym jej dokręceniem. Proszę o poradę co w tej sytuacji mogę zrobić, w jaki sposób dokonać naprawy misy by można było korzystać z korka do spuszczania oleju ewentualnie jak dokręcić na stałe i w tym przypadku wykorzystywać wysysanie oleju.
Z góry dziękuję za poradę i pozdrawiam

Tomek - 09-01-2011, 22:06

na stale to raczej nic nie rob, glupie rozwiazanie

korki sa robione tak, ze powinny byc bardziej miekkie od materialy, z ktorego jest zrobiona miska, rozmawiałem na ten temat z Leszkiem kiedys i mowil, ze praktycznie niemozliwe, zeby gwint w misce puscil, a nie na korku, ale do rzeczy

ja bym na twoim miejscu zmienil korek i zobaczyl czy cieknie
jak nie pomoze to zostaje sciagnac miske i przegwintowac
troche roboty, ale na pewno lepsze niz zaspawanie korka

robertdg - 09-01-2011, 22:13

tomek84 napisał/a:
korki sa robione tak, ze powinny byc bardziej miekkie od materialy, z ktorego jest zrobiona miska, rozmawiałem na ten temat z Leszkiem kiedys i mowil, ze praktycznie niemozliwe, zeby gwint w misce puscil, a nie na korku, ale do rzeczy
Rzadko bywa tak jakby się chciało, czy tez powinno być ;-)

Jeżeli nie pomoże nowy korek i ponowne gwintowanie tak jak sugeruje tomek84, to mozna jeszcze spróbowac zwiększyć wymiar korka, no i oczywiście dokręcac z głową ;-)

Tomek - 09-01-2011, 22:15

robertdg napisał/a:
tomek84 napisał/a:
Rzadko bywa tak jakby się chciało, czy tez powinno być ;-)

Jeżeli nie pomoże nowy korek i ponowne gwintowanie tak jak sugeruje tomek84, to mozna jeszcze spróbowac zwiększyć wymiar korka, no i oczywiście dokręcac z gową ;-)

swieta racja

jeszcze mozna miske wymienic

robertdg - 09-01-2011, 22:22

tomek84 napisał/a:
jeszcze mozna miske wymienic
Jeżeli obecna w dobrym stanie, to na upartego zawsze można nową nakretke wspawać (utwardzoną, tak aby właściciel mugł sobie dociągać na 10kGm ;-) ).
Marek Florek - 12-01-2011, 19:08

Dzięki za pomoc-zdejmę misę olejową, kupię nową śrubę i na wszelki wypadek nakrętkę do niej i w razie potrzeby przyspawam nakrętkę do misy.
pozdrawiam