[97-04]Galant EAxA/W - falowanie -wężykowanie lub myszkująca kierownia
Damooo - 18-01-2011, 18:30 Temat postu: falowanie -wężykowanie lub myszkująca kierownia Panowie mam pewien denerwujący objaw , jak w temacie kierownica faluje
prawo,lewo,prawo,lewo.............. wychyla sie o kilka stopni i wraca w drugą strone i tak na przemian . Szukałem niestety nic co by pasowało do objawów nie pasuje .
Stwierdziłem iż wasza pomoc będzie najlepsza !!! Mam obawy czy to aby nie jakaś usterka w zawieszeniu , no a z przednimi kołami nie ma żartów jeśli miało by sie coś urwać . Dodam że byłem wyważyć koła i dalej to samo , sprawdzałem też czy piasty nie biją i również brak defektu na podnośniku nic sie nie dzieję wystepuje to tylko podczas jazdy od toczenia sie na 1 biegu powoli po jazde w okolicach 100-120 lekko wyczuwalne z powodu dużej częstotliwości.
Czy to czasem nie wachacz dolny ? Pomóżcie bo cholera mnie bierze
radek79 - 18-01-2011, 18:40
ja stawiam na rozwarstwioną oponę ,zarzuć na przód kola z tyłu i powinno wyjść
Marti - 18-01-2011, 18:51
Nie wiem jak Wy i nie wiem jakie macie koła zimowe i reszty też nie wiem ale kiedy mi auto zaczyna biegać na kostce na łuku (jest niestabilne i ster trzeba wachlować lewo/prawo) to albo końcówka/i drążka/ów albo drążek/ki..... Robię to w tedy (wymieniam uszkodzony + zbieżność) i jest OK. Krytycznym stadium biegania auta są amorki w stanie 0 - też może tak być......
Andrew - 18-01-2011, 18:56
Damooo Przełóż koła z tyłu na przód i odwrotnie, jak nie pomoże sprawdź zawieszenie na szarpakach itd., oraz zbieżność...
Tomek - 18-01-2011, 20:27
radek79 napisał/a: | ja stawiam na rozwarstwioną oponę ,zarzuć na przód kola z tyłu i powinno wyjść |
też tak obstawiam
wybulona opona, albo cos takiego,
ewentualnie amorki
Damooo - 18-01-2011, 22:07
mozna jeszcze wyczuć po skręcie w prawo prostując kierownice ( ale podczas jazdy ) przychamowanie kierownicy wraca sama ale ma takie przystanki co pełny obród koła .
Jutro wymienię koła z tyłu na przód i sie zobaczy , jeszcze odwiedze diagnoste na szarpaki i dam znac czy coś wiecej wiem Dzięki za szybki odzew
Krejzi - 18-01-2011, 22:16
moj tez tak ma, strasznie sie prowadzi podobnei tak jak mowisz i te przeystanki tez, ale u mnie to ja obstawiam tuleje z tylu na zwrotnicy ( bo tych gum to juz nie ma lezy na srubach ) jak mialem szerokie opony letnie to bylo lepiej na zimowkach jest strasznie
deejay - 18-01-2011, 22:17
tak jak poprzednicy podpowiadają , objawy uszkodzonej opony , ściślej mówiąc Uszkodzony Kort Opony , nie lekceważ tego , bo przy większej predkości grozi wystrzałem opony
fergul11 - 18-01-2011, 22:40
Damooo napisał/a: | byłem wyważyć koła |
ale przy wyważaniu pracownik powinien wyłapać taką usterkę jak pęknięty kort !?
deejay - 18-01-2011, 23:01
usterka może sie ujawnic dopiero pod cieżarem samochodu i siły odśrodkowej samego koła , na wywazarce nie dostrzeżesz tego
robertdg - 18-01-2011, 23:03
A nie pisze się przypadkiem Kord
Wydaje mi się, że Kort to błedne określenie
Ale oczywiście przyłaczam się do opini większości, czyli wada w oponie, wulkanizator mógł poprostu na to nie zwrócić uwagi, może myślami był gdzies indziej
Damooo - 18-01-2011, 23:10
jak to w warsztacie , odkręcił koło założył na maszyne przebił ciężarki i zakręcił spowrotem
przygladne sie oponom bo co jak co dobrze sie trzymają ale do najmłodszych nie należą
deejay - 18-01-2011, 23:17
Damooo napisał/a: | do najmłodszych nie należą |
i tu masz odpowiedz na swoje problemy
fergul11 - 18-01-2011, 23:20
napisałem tak dlatego że w wulkanizacji dwukrotnie wyłapali mi uszkodzony kort .
raz na dębicy i drugi na fuldzie ,widoczne to było "gołym okiem" bieżnik się kołysał ,środek bieżnika uciekał na bok o 0,5 cm !
Gdyby nie przebita opona nie wiedziałbym o tym ,bo nic podczas jazdy nie odczuwałem.
robertdg napisał/a: |
Wydaje mi się, że Kort to błedne określenie |
mnie też sie tak wydaje ale na innych forach również piszą kort , a w demokracji większość ma rację
a jak z kondycja samej felgi?
a tu właściwa pisownia KORD
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opona_pneumatyczna
robertdg - 18-01-2011, 23:28
A ja się nie zgodze, bo jest coś takiego jak tkanina kordowa i wg mnie nie odmienia się to do kort-u, kord jest wykonany z nici sztucznych i/lub syntetycznych, kort to tkanina do wyrobu sweterków wełnianych
|
|
|