To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] Montaż kół z aluminiowymi felgami

RaVciO - 24-01-2011, 14:52
Temat postu: [MSS ALL] Montaż kół z aluminiowymi felgami
Witam.
Nigdy nie bawiłem się w montowanie kół z alufelgami, więc mam pytanie.
Czy przy przykręcaniu kół z alusami muszę mieć klucz dynamometryczny, czy raczej się nic nie bać i przykręcać rękami "na wyczucie" tak jak stalowe?

robertdg - 24-01-2011, 14:59

Teoretycznie i przy takich i przy takich kołach powinienes miec dynamometr, ale praktycznie wystarczy przykrecic na wyczucie, po przejechaniu kilkunastu km sprawdzic dokrecenie i gotowe.
halbog - 24-01-2011, 17:51

Zaprzyjaźniony mechanik, u którego między innymi zmieniam koła, zawsze używa dynamometru. Twierdzi, że w ten sposób są przykręcone tak, jak trzeba :wink: .
Pozdrawiam
Bogdan

plecho1 - 24-01-2011, 19:10

I bardziej profesjonalnie to wygląda :) a tak naprawdę jest jak napisał robertdg.
JCH - 24-01-2011, 19:13

RaVciO napisał/a:
Nigdy nie bawiłem się w montowanie kół z alufelgami
Zwróć tylko uwagę (skonsultuj z kimś, najlepiej tam, gdzie kupiłeś alufelgi) czy nakrętki kół które masz pasują do alufelg.
Często jest tak, że niezbędne są inne - inny stożek lub nakrętki z podkładką do alu.

RaVciO - 24-01-2011, 20:29

@JCH
Felgi kupiłem oryginalne Mitsubishi od Space Stara od kolegi futrzany razem ze śrubami z podkładkami "pływającymi" więc myślę, że tu nie powinno być problemu.

@robertdg
Ze stalowymi przy Clio zawsze robiłem tak jak piszesz, czyli na wyczucie plus potem sprawdzenie i ewentualne dociągnięcie ok 1/2 obrotu.

Odnośnie przykręcania "na wyczucie" alusów po prostu obawiałem się, czy np. nie zdeformuję felg przykręcając za mocno.

A tak w ogóle, to czy jakim momentem powinno się przykręcać felgi ALU w Space Starze po lifcie?

JCH - 24-01-2011, 21:01

RaVciO napisał/a:
A tak w ogóle, to czy jakim momentem powinno się przykręcać felgi ALU w Space Starze po lifcie?
Manual mówi że 98-117 Nm bez rozróżnienia na alu czy stalowe.

Ja dokręcam, że tak powiem, "z krzyża" ;)