To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Problemy techniczne - Sonda lambda - kilka pytań

Artii - 28-01-2011, 18:25
Temat postu: Sonda lambda - kilka pytań
Kupiłem interfejs elm327 i podłączyłem go do miśka.

Okazało się iż świecąca dioda CE to błąd p0135 czyli obwód nagrzewania sondy lambda (blok cyl1, czujnik1)? wadliwe działanie - opis programu pcmscan.

1. Wobec powyższego mam pytanie - którą sondę mam wymienić? Tą w kolektorze wydechowym?

2. Czy są jakieś problemy z wymianą sondy np: problemy z odkręceniem, ukręcić ją można? Zastanawiam się czy wymienić ją sam czy zgłosić się do fachowca
:oops:

Kamil_Ziomek - 28-01-2011, 18:50

Na 98% pierwszą sondę czyli tą przed katalizatorem. Sondę odkręca się na zimnym wydechu z odłączonym AQ ( odłącz zanim wyciągniesz wtyczkę). Jakiś penetrant może pomóc.
Artii - 28-01-2011, 18:54

Kamil_Ziomek napisał/a:
tą przed katalizatorem

Czyli ta w kolektorze wydechowym?

Odłączenie aku jest konieczne?

Kamil_Ziomek - 28-01-2011, 19:23

A drugą masz w katalizatorze? U mnie są dwie w rurze wydechowej nie wiem jak u ciebie. Ale pewnie piszemy o tej samej ( bliższa zaworom :D ).

Z reguły zawsze jak odpinasz wtyczki od osprzętu to powinno się odłączyć akumulator.

Artii - 30-01-2011, 13:54

Z tego co się orientuję to sonda jest cztero przewodowa. Dwa przewody kolor czarny, niebieski oraz biały.

Pytanie brzmi:
3.Czy przewody czarne to obwód grzałki?

Czytałem że można w przypadku uszkodzenia grzałki wstawić rezystor i w ten sposób CE będzie wywalało błędu.

4. Jakiej wartości oraz mocy powinien być owy rezystor?

5. Jakie mogą być skutki uboczne po zastosowaniu rezystora?

KaWu - 31-01-2011, 08:11

Artii napisał/a:
Czytałem że można w przypadku uszkodzenia grzałki wstawić rezystor i w ten sposób CE będzie wywalało błędu.

Niektorym to pomaga.

Artii napisał/a:
Jakie mogą być skutki uboczne po zastosowaniu rezystora?

Np. zwiekszone spalanie. Mozliwe problemy z obrotami ...

Jak padla sonda to wymien i bedzie po problemie. Ew. wykrec wyczysc, poczysc wtyczki i zobacz wtedy czy wywala blad.

Artii - 01-02-2011, 21:53

Sonda działa dobrze, problem jest z jej grzałką. Spalanie jest takie jak zwykle.

Nigdzie nie mogę znaleźć sondy innej niż bosh. Chciałem Denso ale nigdzie nie mają.