To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Pajero II - [2.5 TD] Pomocy! Instalacja elektryczna

altmarcin - 31-01-2011, 08:34
Temat postu: [2.5 TD] Pomocy! Instalacja elektryczna
Światła żażą się i migoczą, brzęczyk cicho brzęczy, dmuchawa chodzi, a zapłon wyłączony i światła wyłączone. Gdzie może leżeć problem: zepsuta stacyjka? przełącznik świateł? czy co innego?
Zachowuje się jakby było gdzieś przebicie i dostaje mały prąd na urządzenia z pominięciem właściwej instalacji. Poza tym stacyjka i włącznik świateł działają normalnie.

rico.1 - 31-01-2011, 10:08

Albo nawalił brzęczyk - wypnij go i sprawdź czy wszystko się wyłączy, albo coś pływa we wodzie - skrzynka bezpieczników pod kierownicą (i wyżej przekaźniki) lub ta w komorze silnika
zbyszekm2 - 31-01-2011, 12:01
Temat postu: Re: Pomocy! Instalacja elektryczna
altmarcin napisał/a:
Światła żażą się i migoczą, brzęczyk cicho brzęczy, dmuchawa chodzi, a zapłon wyłączony i światła wyłączone. Gdzie może leżeć problem: zepsuta stacyjka? przełącznik świateł? czy co innego?
Zachowuje się jakby było gdzieś przebicie i dostaje mały prąd na urządzenia z pominięciem właściwej instalacji. Poza tym stacyjka i włącznik świateł działają normalnie.

To prawdopodobnie brak masy, może być ciężko zlokalizować.

altmarcin - 16-02-2011, 21:36

Gdy pojechałem w dłuższą trasę problem zniknął. Rozgrzał się i wyschło zawilgocenie w miejscu gdzie było cos nie tak. Ale obawiam się, że zniknął tylko chwilowo :( do momentu zawilgocenia.

A tak swoją drogą - gdzie jest ten brzęczyk by go wymontować?

jawaldek - 16-02-2011, 22:14

oprócz skrzynki z bezpiecznikami tej w komorze silnika to sprawdź czy w kloszach świateł nie masz wody. Czy jak był mróz (jest nadal :mrgreen: ) też tak się działo czy po przejechaniu zaczynał się problem pojawiać,jesli tak to gdzieś lód pod wpływem temperatury rozpuścił się. Wilgoć robi swoje===>>> u mnie nie działało CB,bezpieczniki sprawdzone wszystko OK ale cisza w eterze dopiero jak Słonko i nagrzewnica dały ciepło zaczęło działać ale tylko do następnego dnia===>>> parę dni suszyłem a CB mam zamontowane na podsufitce.
lukas 78 - 16-02-2011, 23:27

zima woda mróz lubi bawić się z elektryką
u mnie pali bezpiecznik od wiązki elektrycznej dołożonej przez kogoś albo od alarmu albo jakigoś innego ustrojstwa. Wiązka idzie z komory silnikowej gdzies pod auto. Na razie ja w Hamburgu miś w Polsce i miłość na odległoś a bezpiecznik spalony :lol: