[2.5 TD] Pomocy! Instalacja elektryczna |
Autor |
Wiadomość |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 31-01-2011, 08:34 [2.5 TD] Pomocy! Instalacja elektryczna
|
|
|
Światła żażą się i migoczą, brzęczyk cicho brzęczy, dmuchawa chodzi, a zapłon wyłączony i światła wyłączone. Gdzie może leżeć problem: zepsuta stacyjka? przełącznik świateł? czy co innego?
Zachowuje się jakby było gdzieś przebicie i dostaje mały prąd na urządzenia z pominięciem właściwej instalacji. Poza tym stacyjka i włącznik świateł działają normalnie. |
|
|
|
 |
rico.1
Forumowicz
Auto: Pajero II 2.5TD
Pomógł: 33 razy Dołączył: 07 Lip 2008 Posty: 480 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 31-01-2011, 10:08
|
|
|
Albo nawalił brzęczyk - wypnij go i sprawdź czy wszystko się wyłączy, albo coś pływa we wodzie - skrzynka bezpieczników pod kierownicą (i wyżej przekaźniki) lub ta w komorze silnika |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 31-01-2011, 12:01 Re: Pomocy! Instalacja elektryczna
|
|
|
altmarcin napisał/a: | Światła żażą się i migoczą, brzęczyk cicho brzęczy, dmuchawa chodzi, a zapłon wyłączony i światła wyłączone. Gdzie może leżeć problem: zepsuta stacyjka? przełącznik świateł? czy co innego?
Zachowuje się jakby było gdzieś przebicie i dostaje mały prąd na urządzenia z pominięciem właściwej instalacji. Poza tym stacyjka i włącznik świateł działają normalnie. |
To prawdopodobnie brak masy, może być ciężko zlokalizować. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
altmarcin
Forumowicz
Auto: Pajero III 5d '01 2,5TD 115KM
Pomógł: 2 razy Dołączył: 26 Lis 2008 Posty: 177 Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 16-02-2011, 21:36
|
|
|
Gdy pojechałem w dłuższą trasę problem zniknął. Rozgrzał się i wyschło zawilgocenie w miejscu gdzie było cos nie tak. Ale obawiam się, że zniknął tylko chwilowo do momentu zawilgocenia.
A tak swoją drogą - gdzie jest ten brzęczyk by go wymontować? |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 16-02-2011, 22:14
|
|
|
oprócz skrzynki z bezpiecznikami tej w komorze silnika to sprawdź czy w kloszach świateł nie masz wody. Czy jak był mróz (jest nadal ) też tak się działo czy po przejechaniu zaczynał się problem pojawiać,jesli tak to gdzieś lód pod wpływem temperatury rozpuścił się. Wilgoć robi swoje===>>> u mnie nie działało CB,bezpieczniki sprawdzone wszystko OK ale cisza w eterze dopiero jak Słonko i nagrzewnica dały ciepło zaczęło działać ale tylko do następnego dnia===>>> parę dni suszyłem a CB mam zamontowane na podsufitce. |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
lukas 78
Forumowicz

Auto: pajero 2,5 tdi
Pomógł: 31 razy Dołączył: 18 Lis 2010 Posty: 814 Skąd: Szepietowo/Hamburg
|
Wysłany: 16-02-2011, 23:27
|
|
|
zima woda mróz lubi bawić się z elektryką
u mnie pali bezpiecznik od wiązki elektrycznej dołożonej przez kogoś albo od alarmu albo jakigoś innego ustrojstwa. Wiązka idzie z komory silnikowej gdzies pod auto. Na razie ja w Hamburgu miś w Polsce i miłość na odległoś a bezpiecznik spalony |
|
|
|
 |
|