Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Problem z odczytaniem błedów ECU
reloop7 - 04-02-2011, 16:03 Temat postu: [1G 90-94] Problem z odczytaniem błedów ECU Witam. Dziś chcąc odczytać swoje błędy ECU napotkałem się z problem, a mianowicie:
Kontrolka CE zapala mi się tylko i wyłącznie po odpaleniu silnika i dopiero po pracy która trwa ok. 1 minuty. A co najciekawsze i może istotne jeśli auto jest na zapłonie kontrolka się świeci (to normalne,wiem) po odpaleniu gaśnie. I tak w kółko.
Próbowałem odczytać błąd metoda zwarcia pinu 1 z 11. Ale żadnej reakcji kontrolki CE nie było. Nie mam pojęcia jak odczytać ten błąd, próbowałem nawet podczas jazdy no i nic, nie zaczęła mrugać.
Co możecie poradzić? Jakieś sugestie może macie?
Z góry dziękuje za pomoc
Mateusz_eclipse - 04-02-2011, 16:11
to nic dziwnego ze zapala sie dopiero po jakims czasie . wydaje mi sie ze zle spieles piny lub dioda przepalona spróboj ja na krotko podłączyc pod aku i zobaczyc czy napewno działa.
lombard - 04-02-2011, 16:32 Temat postu: Re: Problem z czytanie błedów ECU. Nie wiem czy dobże zrozumiałem ?
To nie CE ma mrógać a dioda którą zwierasz piny 1 i 11 ...
BOŻE, LUDZIE, NO BEZ PRZESADY... TAKIE ORTY WALIĆ AŻ WSTYD!!
reloop7 - 04-02-2011, 17:19
No własnie chodzi o to ze jak sie podepnie pin 1 z 11 to kontrolka CE powinna sama wymrugac bład. Kiedys zenek_bb o tym pisał w jakims temacie to zasugerowałem sie jego pomysłem.
Mateusz_eclipse - 04-02-2011, 19:38
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60508 tu jest wszystko opisane nieznam innej metody
lombard - 04-02-2011, 23:05
reloop7 napisał/a: | No własnie chodzi o to ze jak sie podepnie pin 1 z 11 to kontrolka CE powinna sama wymrugac bład. Kiedys zenek_bb o tym pisał w jakims temacie to zasugerowałem sie jego pomysłem. |
Kolego, zenek_bb dobrze pisze tylko chyba coś źle rozkminiłeś ( TAK MYŚLĘ ? ).TO NIE "CE" MA MRÓGAĆ BŁĘDY TYLKO DIODA KTÓRĄ WPINASZ W PINY 1 I 11.
reloop7 - 05-02-2011, 00:53
No własnie widziałem ta metode na diode kolega Mateusz_eclipse, ale jeszcze nie probowałem W najblizszej wolnej chwili postaram sie to zrobic i jesli bedzie okey to dzieki
zenek_bb - 05-02-2011, 03:23
Oj reloop7, po to zakładałem tamten temat żeby wszystko było jasne i proste no i przejrzyste, a Wy i tak macie to w nosie ;p poza tym można było rozpocząć dyskusję właśnie w tamtym temacie, odczytaj diodą normalnie, wg instrukcji, ALE:
odczytaj do strzału z kluczykiem na zapłon
odczytaj na zapalonym silniku kiedy zacznie świecić CE
zresetuj ECU odpinając na 5min -klemę, odczytaj błędy (nie powinno być), odpal, odczytaj jak zaświeci CE
O tamtym sposobie z 11pinem zapomnij to była jedna wielka pomyłka z mojej strony, niestety też się czasem mylę... chociaż ten błąd był spowodowany chochlikiem w moich (wtedy) nowych, niby lepszych schematach do 1G... które się okazały niewiele warte
reloop7 - 05-02-2011, 16:57
Wiesz zenek_bb, głównie chodziło o to ze nie mam jeszcze diody a chciałem na szybko odczytac błedy jakie mam No ale fakt czlowiek przeciez nie moze wiedziec wszystkiego i to ze sie myli to normalne Ale teraz przynajmniej wiemy ze ta metoda nie działa ;P
zenek_bb - 06-02-2011, 13:07
tak tak, jeszcze raz przepraszam... czekam na odczytane kody błędów!
|
|
|