Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Jak zwiekszyc moc w eclipsie 1 gen 2,0 ????
eclipse123 - 18-02-2011, 09:48 Temat postu: [1G 90-94] Jak zwiekszyc moc w eclipsie 1 gen 2,0 ???? Witam jeżdżę już trochę swoim misiem i powoli brakuje mi już mocy Orientujecie się może jak w prosty i TANI sposób można zwiększyć moc w eclipsie 1 gen 2,0 150 km ??
Mateusz_eclipse - 18-02-2011, 09:50
Napewno pomoze wyciecie katalizatora o ile go jeszcze masz no i stozek
zenek_bb - 18-02-2011, 13:29
w tani sposób się nie da żeby zamontować stożek musiałbyś przerobić dolot, a i tak to nie pomoże, 1KM nie zauważysz, możesz montnąć K&N'a zamiast papierowego filtra, zrobić dolot zimnego powietrza, wywalenie kata polepszy Ci moc na górze kosztem momentu niżej, możesz wywalić EGR, odmy, odgrodzić komorę silnika żeby nie zasysał ciepłego powietrza, przyspieszyć zapłon trochę ale kosztem zalewania go tylko PB98/Vpower no i doprowadzić do dobrego stanu, z pewnością da Ci frajdę z jazdy, chcesz więcej? Kup GST/X
BeNeK - 18-02-2011, 14:06
zenek_bb, a Ty co grzebałeś przy swoim , bo na YT widziałem jak to idzie od 0-100 to powiem ze czasem fabrycznym zaniedbany gs-t się tak nie zbiera
eclipse123, Możesz jeszcze poddać obróbce , głowicę przyrost mocy od 5%-15% ale to już droższe rzeczy . możesz poczytać o Tym tutaj : http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60825
wuerce - 18-02-2011, 18:23
Tanio się nie da. A żeby podnieść moc można o niego dobrze zadbać (czyt. remont silnika), może się uda osiągnąć kiedyś fabryczne 150KM.
rosomak1983 - 18-02-2011, 20:50
lekkie koło zamachowe jak bedziesz zmieniał sprzegło da Ci tez lepszego kopa.
zenek_bb, własnie moze jakis temat w naszych miskach bo bym chetnie poczytał co i jak zrobiłes
Tiamat - 18-02-2011, 22:34
zenek_bb napisał/a: | chcesz więcej? Kup GST/X |
w zasadzie tak, chyba że uwziąłeś się na n/a tak jak ja i nie chcesz kupić zdechłego gst, który ma 180KM, a potem wsadzić 5 tyś żeby doprowadzić go "do kultury". Zawzięty na n/a zrobi nie patrząc trzeźwo na koszty obróbkę głowicy jak należy, kupi wałki i regulowane koła rozrządu, sprężyny i talerze zaworowe, zmieni zamach i sprzęgło, wtryski, zakupi DET, wyspawa wydech, zrobi dolot i pozbędzie się przepływki.
zenek_bb - 18-02-2011, 23:51
niestety bez zmiennych faz rozrządu (MIVEC- VTEC) lub nowszych technik (zmienny stopień sprężania) nie warto iść w tuning NA, jest na tyle trudny i delikatny, że efekty przez niego osiągnięte nie są adekwatne do kasy/czasu, da się z 4G63 NT wyciągnąć 200 KM ale będzie to 200KM wysoko, bez momentu obrotowego, bez kultury pracy, bez wolnych obrotów, bez ekonomiki, albo pełen gaz albo brak jazdy, niestety
ekonomiczniej jest iść w Turbo, niestety, najprościej jest kupić GST/X we w miarę dobrym stanie
to jak zbiera się mój na filmiku to jest niestety kupa, czemu nikt nie czyta opisu pod filmem? miałem zapłon ustawiony 13° za późno ;p walnięty popychacz (drugi filmik to pokazuje) no i w ogóle mielił kołami ;p nie jest to żadne odniesienie do poprawnej pracy... co zrobiłem? masę rzeczy, ale nie ingerowałem w fabrykę w sumie ;p mam walnięte pierścienie olejowe, przez co mam ciśnienie sprężania na poziomie 13,8 zimny i 15,5 ciepły, poza tym to nic, lekko poprawione komory spalania (nadlewki) i dużo starań nad jego ogólnym stanem
jeżeli mamy zamiar kupić zaniedbanego GST/X to nie warto, wtedy lepiej dozbierać i zrobić uturbienie lub swap + remont uzyskując dobry silnik, w bdb stanie, pewny i o takich parametrach jakie nas interesują (w zależności od kasy i fantazji)
istnieje pewne prawo, taki trójkąt, można wybrać w życiu tylko 2 opcje:
dobrze
tanio
szybko
wybierz 2...
Damian_Eclipse - 19-02-2011, 00:13
a co myslicie o chip tuningu? Ostatnio znalazlem ulotke za wycieraczka i zaczalem sie zastanawiac czy takie cos ma sens...
zenek_bb - 19-02-2011, 00:14
nie ma chipa do ecli, chyba że mamy ecu z eepromem, ale tak ogólnie, jak nie idzie to w parze z modyfikacjami mechanicznymi, na efekty większe nie ma co liczyć ;/
rosomak1983 - 19-02-2011, 01:41
Panowie zapomnieliscie jeszcze o ITB , sam dzwiek miażdzy klate... a przyrosty mocy jak na NA rewelacyjne.
Tiamat - 19-02-2011, 11:31
rosomak1983 napisał/a: | zapomnieliscie jeszcze o ITB |
słuszna uwaga
wuerce - 19-02-2011, 12:46
rosomak1983 napisał/a: | lekkie koło zamachowe jak bedziesz zmieniał sprzegło da Ci tez lepszego kopa.
|
ale zmniejszy v max
rosomak1983 - 19-02-2011, 12:50
wuerce napisał/a: | ale zmniejszy v max |
Który przydaje Cie sie na codzień
zenek_bb - 19-02-2011, 12:51
do ITB trzeba jeszcze dostarczyć powietrze wlotem na masce, chce to zobaczyć ;p
map sensor zamiast przepływki, reg. kółka rozrządu, wydech 2,5", wystroić (może świnią) i jazda
|
|
|