Carisma - Techniczne - [Cari 1.9TD] Mitsubishi Carisma 1,9 TD Nie reaguje na pedał
teslax - 05-03-2011, 19:53 Temat postu: [Cari 1.9TD] Mitsubishi Carisma 1,9 TD Nie reaguje na pedał Carisma 1,9 TD nie reaguje na pedał gazu. Nie ma mocy. Silnik pracuje równo na biegu jałowym. Jak naciskam na pedał przyspieszenia bez obciążenia silnika (na postoju) to ładnie wchodzi na obroty, nie szarpie. W czasie jazdy jak chcę przyspieszyć to silnik nie reaguje, nie szarpie silnikiem! Wciskam pedał przyspieszenia do "dechy"podczas jazdy i nie wchodzi nawet na 2000 obr. Mam wrażenie, że wręcz dodawanie gazu spowalnia jazdę. Jak zatrzymam się i ruszam z jedynki i utrzymuję obroty na poziomie 2200 obr. max i wrzucam na 2 bieg i też utrzymuję 2200 obr. i nie przyspieszam gwałtownie to jadę i mam moc! ale jak chcę gwałtownie przyspieszyć to wtedy zwalnia zamiast przyspieszyć. Na biegu jałowym obroty silnika przy włączonych światłach mijania utrzymują się na 1000 obr. a jak silnik jest rozgrzany to wskakuje na 1100 obr.
-Może zawór korekcji wtrysku?
-Może elektrozawór od przyspieszenia?
- Może filtr paliwa?
Pompa paliwowa Lucas.
POMOCY!!!
ariss84 - 06-03-2011, 10:03
Witaj!
Na poczatku proponuje wymienic filtr paliwa. To co opisales wyglada mi na zbyt mala dawke paliwa podawana do silnika. Mialem to samo w galancie jak byly te duze mrozy, ale jak wzrosla temperatura na dworze to cos odmarzlo i jak na razie jest ok.
Pozdrawiam
deejay - 06-03-2011, 10:24
Sprawdz czy zawór EGR sie nie przyblokował i jak dasz radę to go wyczysć , to czestę usterki tego silnika
teslax - 06-03-2011, 19:52
Dzięki za podpowiedzi. Jutro wymienię filtr paliwa. Jeśli nie pomoże zajmę się zaworem EGR.
Dziś podczas próby przyspieszania słyszałem jakieś "cykanie", każde naciśnięcie pedału gazu powodowało jedno jakby "kliknięcie" pod maska bardziej od strony kierowcy i oczywiście brak przyspieszenia.
|
|
|