To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E54A 2.0 V6] Problem z elektryką wnętrze... restart klimy,

gabriel86 - 06-03-2011, 11:29
Temat postu: [E54A 2.0 V6] Problem z elektryką wnętrze... restart klimy,
Witam serdecznie...

Ostatnio coś się powaliło z elektyką wnętrza.

Objawy:
- po wyjęciu kluczyk i włożeniu ponownie restartuję się ustawienia klimatyzacji, zegara i radia
- nie działają lampki w drzwiach i na suficie
- kiedy włączam radio, to gaśnie zegar i w końcu radio

Sprawdziłem klemy, były niedokręcone i zasyfione... przetarłem papierem ściernym dokręciłem i było ok przez jakiś dzień. Bezpieczniki wszystkie w porządku.

Czy jest taka opcja że zatarte łożysko w pompie wspomagania wywołuje opór na pasku klinowym i jest za słabe ładowanie?

Czy to może być kwestia akumulatora?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

szpala85 - 06-03-2011, 11:52

też tak miałem ..... któryś bezpiecznik w komorze silnika jest padnięty ( nie pamiętam który ale chyba ten w takim ala żółtym trzymadełku ?? )
gabriel86 - 06-03-2011, 12:00

Wymieniłem je kiedy robiłem przy akumulatorze.

[ Dodano: 06-03-2011, 12:42 ]
Przed chwilą pogrzebalem jeszcze... to jest dziwne... włączam światła to przygasa wyświetlacz klimy i zegar... bezpieczniki jeszcze raz sprawdziłem i przetarłem styki i dalej jest jak jest... światełka się nie palą... tak jak by odcięcie zapłonu rozłączało akumulator... ale też kiedy jest zapłon to tak jak by za małe napięcie było w instalacji wnętrza,...

[ Dodano: 06-03-2011, 12:44 ]
koleżka... elektyk w wojsku 20 lat temu... rzecze: " sprawdź masy"... eee a jak to sprawdzić? Może podpiąć nowy akumulator i sprawdzić jak to wygląda? Czy instalacja bierze napięcie z akumulatora czy alternator podaje te napięcie...?

Hugo - 07-03-2011, 17:08

gabriel86 napisał/a:
to jest dziwne... włączam światła to przygasa wyświetlacz klimy i zegar...
To jest normalne.
gabriel86 - 07-03-2011, 18:25

Aha.
To chyba mamy podobny problem, bo u mnie przy włączonych światłach gaśnie zegar i podświetlenie klimy oraz wnętrza na amen...

Hugo - 07-03-2011, 23:36

gabriel86 napisał/a:
To chyba mamy podobny problem, bo u mnie przy włączonych światłach gaśnie zegar i podświetlenie klimy oraz wnętrza na amen...
Ma przygasać, a nie gasnąć na amen.
Andrew - 08-03-2011, 08:58

Jeżeli przygasają po włączeniu świateł zegary, wyświetlacz i zegar to może być odpięta kostka od ściemniacza zegarów...
Bercik76 - 08-03-2011, 11:45

Witam.Po wlaczeniu swiatel przygasniecie klimy i zegarka to norma,a jezeli gasnie calkiem to moze wypiela sie kostka od sciemniacza.Ewentualnie moze jest sciemniony na max :wink:
gabriel86 - 08-03-2011, 16:47

Hmmm...
Doładowałem akumulator (był delikatnie rozładowany ).
Odpiąłem lampki wewnątrz auta, ale nadal po przekręceniu kluczyka w jedną i druga stronę
zegar i klima resetują się, tak jak by rozłączał się akumulator...

Jutro stawiam auto do elektryka... zobaczymy co było przyczyną problemów :)

[ Dodano: 08-03-2011, 17:45 ]
hmmm... problem inny się pojawił... po włączeniu zapłonu, palą się kontrolki : olej czerwona, olej pomarańczowa i ładowanie.... co poszło nie tak?

Hugo - 09-03-2011, 10:07

gabriel86 napisał/a:
hmmm... problem inny się pojawił... po włączeniu zapłonu, palą się kontrolki : olej czerwona, olej pomarańczowa i ładowanie.... co poszło nie tak?
Wszystko OK.