To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Świeci się kontrolka od ręcznego

Cobra84 - 12-03-2011, 19:17
Temat postu: [1G 90-94] Świeci się kontrolka od ręcznego
Witam... od jakiegoś czasu świeci mi się kontrolka od ręcznego. Sprawdzałem miernikiem i wszystko jest ok w ręcznym... Płyn hamulcowy w normie. Dodam że 2 tyg. temu zmieniałem klocki i tarcze, hamulce odpowietrzone. Wszystko gra, hamuje jak trzeba. Jaka jest przyczyna, że świeci się wciąż ta kontrolka??
robertdg - 12-03-2011, 19:48

Może zawieszony pływak w zbiorniczku płynu hamulcowego
zenek_bb - 13-03-2011, 07:14

co sprawdziłeś miernikiem? opisz, odpiąłeś wtyczkę od stycznika ręcznego i pojawia się tam masa dopiero po pociągnięciu drążka, czyli ok, a kontrolka po odpięciu czujnika dalej świeciła tak? w takim razie odepnij czujnik płynu hamulcowego popatrz czy zgaśnie, jak zgaśnie, skontroluj dla czego cały czas "myśli" że nie ma płynu

jak po odpięciu obu czujników dalej świeci to masz gdzieś przetarty przewód do któregoś z czujników i zwarcie do masy cały czas, i innej opcji nie ma, ostatnią wykluczam, kontrolka dostaje masę z L terminalu alternatora kiedy silnik na zapłonie nie pracuje (alternator nie ładuje) jeżeli było by zwarcie do masy gdzieś L terminalu to świeciły by Ci się też kontrolki ładowania, płynu chłodniczego, gdyby L terminal był odpięty lub uszkodzony alternator to nie świeciły by one wogóle, ani na zapłonie ani na zapalonym silniku (a na zapłonie musi świecić ładowanie i kontr. płynu)

Cobra84 - 13-03-2011, 09:46

Dziś zajrzałem i zobaczyłem że w zbiorniczku od płynu pod tym sitkiem jest wieeeeelki pęcherz powietrza, usunąłem go i wszystko jest ok... sorki za kłopot
zenek_bb - 13-03-2011, 13:15

przyglądaj się w takim razie stanowi płynu i działaniu hamulców, zrób co jakiś czas próbne hamowanie awaryjne, może ale nie musi świadczyć to o zapowietrzaniu się układu, pozdrawiam