To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - Czujniki parkowania

DarioFo - 14-03-2011, 20:16
Temat postu: Czujniki parkowania
Hejka

Czy ktoś wymieniał lub próbował wymienić w Outku II czujniki parkowania z tyłu? Zrypały mi się 2 szt. po zimie. Przy wstecznym ciągle piszczy, nawet bez obiektu z tyłu. Nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy przecinać kable przy czujnikach i dolutować nowe? Jakie? wybór jest duży. Czy może doprowadzić całe kable do centrali. Jakie wejscia? Gdzie centrala? Czy ktoś miał jakieś doświadczenia? :shock: :rolleyes:

plecho1 - 14-03-2011, 21:36

Myślę że można spokojnie przeciąć kabel i nowe dolutować, słyszałem że panowie od tirów przedłużają kable od czujników od osobówek i spokojnie montują. A jeśli chodzi o rodzaj czujników to nie wszystkie muszą działać ale w centralce powinna być możliwość dostrojenia chociaż to podobno nie takie proste. Ja kiedyś wymieniałem u siebie 2 czujniki, kupiłem na allegro najtańszy zestaw i nawet pasowały wtyczki więc wymieniłem wszystkie 4 i jest ok.
DarioFo - 14-03-2011, 21:54

plecho1 napisał/a:
Myślę że można spokojnie przeciąć kabel i nowe dolutować, słyszałem że panowie od tirów przedłużają kable od czujników od osobówek i spokojnie montują. A jeśli chodzi o rodzaj czujników to nie wszystkie muszą działać ale w centralce powinna być możliwość dostrojenia chociaż to podobno nie takie proste. Ja kiedyś wymieniałem u siebie 2 czujniki, kupiłem na allegro najtańszy zestaw i nawet pasowały wtyczki więc wymieniłem wszystkie 4 i jest ok.

Dzięki. Nie wiesz gdzie może być centralka? Chętnie wymienię czujniki z kablami i wepnę do centralki, ale muszę znać jej miejsce. Nie chciałbym próć całego auta w poszukiwaniu...

plecho1 - 14-03-2011, 22:08

Z oryginalnymi czujnikami nigdy się nie bawiłem i nie znam jej lokalizacji, a przy dokładanych centralkę najczęściej montuje się gdzieś w bagażniku, u ciebie może być gdzieś pod tapicerką.
joachim69 - 16-03-2011, 16:00

a czy Wam tez te czujniki działają z opóźnieniem i sa bardzo ciche ?
rezon - 16-03-2011, 16:07

Działają z opóźnieniem, ale głośność jest OK - nawet w czołgowozie
Muciek - 16-03-2011, 16:59

joachim69 napisał/a:

No jak się szybciej cofa to działają nawet z dużym opóźnieniem, a ciche jak dla mnie to były na początku, a teraz są można powiedzieć nawet dość głośne :P

DJ Fazi - 17-03-2011, 07:39

Przed cofaniem najlepiej ściszyć radio (muzę) :-)
Głośne słuchanie muzyki powoduje zanik słuchu.

rezon - 17-03-2011, 08:05

DJ Fazi napisał/a:
Przed cofaniem najlepiej ściszyć radio (muzę)
przecież radio samo to robi - przynajmniej chińczyk
Muciek - 17-03-2011, 11:33

rezon napisał/a:
DJ Fazi napisał/a:

I nie tylko. Ori też :lol:

mitsu00 - 17-03-2011, 11:39

Muciek napisał/a:
rezon napisał/a:
DJ Fazi napisał/a:

I nie tylko. Ori też :lol:
Ori radio nie ścisza muzyki podczas cofania. Chińczyk tez tego nie robi, za wyjątkiem kiedy mamy zamontowaną kamerę cofania. Wtedy przy włączeniu biegu wstecznego, muzyka zanika całkowicie.
lexus - 18-03-2011, 10:07

DarioFo napisał/a:
Czy ktoś wymieniał lub próbował wymienić w Outku II czujniki parkowania z tyłu? Zrypały mi się 2 szt. po zimie. Przy wstecznym ciągle piszczy, nawet bez obiektu z tyłu. Nie wiem jak sie do tego zabrać. Czy przecinać kable przy czujnikach i dolutować nowe? Jakie? wybór jest duży. Czy może doprowadzić całe kable do centrali. Jakie wejscia? Gdzie centrala? Czy ktoś miał jakieś doświadczenia? :shock: :rolleyes:
.TO nie muszą być czujniki tylko centralka,miałem coś takiego i wymienili na nową .U mnie centralka jest za subbuferem ,prosty dostęp..Możesz sprawdzić co padło odłączjąc dwa czujniki od centralki z tej strony co piszczy
dab - 18-03-2011, 10:29

mitsu00 napisał/a:
Ori radio nie ścisza muzyki podczas cofania. Chińczyk tez tego nie robi, za wyjątkiem kiedy mamy zamontowaną kamerę cofania. Wtedy przy włączeniu biegu wstecznego, muzyka zanika całkowicie.

Wlasnie :? A tak wysmiewana skoda octavia ma te funkcje,,,ehhhhhhhhhhh

joachim69 napisał/a:

z opoznieniem to moze nie ale zauwazylem ze maja znacznie krotszy zasieg dzialania od innych ktore wczesniej udawalo mi sie testowac w innych autach :( i wlasnie dzieki temu zrobilem sobie male kuku w zderzaku o betonowy pacholek - wystarczy tylko nieco energiczniej cofnac i jesli ma sie pecha i jest z tylu przeszkoda - kuku murowane :cry: :-X

mitsu00 - 18-03-2011, 10:46

dab napisał/a:
z opoznieniem to moze nie ale zauwazylem ze maja znacznie krotszy zasieg dzialania od innych ktore wczesniej udawalo mi sie testowac w innych autach i wlasnie dzieki temu zrobilem sobie male kuku w zderzaku o betonowy pacholek - wystarczy tylko nieco energiczniej cofnac i jesli ma sie pecha i jest z tylu przeszkoda - kuku murowane
Zasięg czujników można prosto w ASO wyregulować i dopasować do własnych preferencji. Trzeba jednak auto podłączyć do MUT III.
rezon - 18-03-2011, 11:18

dab napisał/a:
A tak wysmiewana skoda octavia ma te funkcje,,,ehhhhhhhhhhh
tak wyśmiewana Skoda nawet wyświetla wskazania czujników na firmowych i niektórych nie firmowych radyjkach, a co lepsze wersje mają nawet fabryczne czujniki również z przodu. O asystencie parkowania już nie wspominam. Outek nie ma nawet w opcjach.
dab napisał/a:
wlasnie dzieki temu zrobilem sobie male kuku w zderzaku o betonowy pacholek
też niestety raz za szybko cofałem i mam porysowany czarny plastik o kwietnik