Eclipse - Techniczne - Skrzynia biegów - problem z wbijaniem biegow
Damian_Eclipse - 20-03-2011, 17:00 Temat postu: Skrzynia biegów - problem z wbijaniem biegow Witam! Znajomy w swoim Eclipsie ma problem takiego typu ze od czasu do czasu nie moze zapiac biegu. Ostatnio jak chcial zredukowac na dwojke to po prostu sie nie dalo, probowal tez trojke i czworke i tez sie nie dalo. Dopiero jak wysprzeglil ze dwa razy to sie udalo. Zazwyczaj jest ok i biegi wchodza ale co jakis czas problem sie powtarza. Co w takim przypadku powinno sie sprawdzic? Ktos mial (ma) podobny problem?
reloop7 - 20-03-2011, 18:06
O kurde, no to trudne pytanie
Najprawdopodobnie jest cos w skrzyni, i zalezy to do tego czy po prostu biegi nie wskakuja a drazek chodzi normalnie, czy moze inna sytuacja ze drazek wskoczyc nie chce, ze opór jest duzy. Ogolnie nie wiele jest rzeczy do popsucia w skrzyni, najczesciej pada jakis synchronizator który odpowiada za płynne i bezproblemowe wrzucenie biegu. Moze tez jeszcze byc problem z widełkami taki ze kół biegów nie zazebia. Jeszcze moze byc opcja ze przegób kulisty który jest osadzony na koncu dzwigni zmiany biegów wyskoczył badz poprostu sie wytarł do tego stopnia ze nie jest w stanie do konca przesunac drazka właczajacego.
Nie jestem pewny w 100% czy to ktoras z tych opcji takze nie opieraj sie na mojej wypowiedzi za bardzo, poczekaj na udzielenie sie innych uzytkowników forum ktorzy swoja opinie przedstawia
kicek86 - 20-03-2011, 20:11
dla mnie to jest problem z wysprzęglaniem czyli pompa sprzęgła lub wysprzęglik. Czy jest czasem problem z wyciągnięciem biegu? Czy sam moment kiedy się wyciąga bieg to stwarza problem, że nie idzie to luźno tylko jest potrzebna większa siła?
zenek_bb - 20-03-2011, 23:49
też uważam że to wina rozregulowanego lub zapowietrzonego sprzęgła, podnieś jedno koło do góry, zobacz czy luźno się kręci bez oporów, odpal, wbij bieg i zobacz czy przy wysprzęglonej skrzyni ciągnie koło
kamil4711 - 21-03-2011, 13:32
Damian_Eclipse,
Cytat: | Dopiero jak wysprzeglil ze dwa razy to sie udalo |
Na 100% zapowietrzony lub nieszczelny uklad sprzęgłowy , pompka , wysprzęglik , sprawdzić czy nie ma wycieków i odpowietrzyć .
|
|
|