|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Skrzynia biegów - problem z wbijaniem biegow |
Autor |
Wiadomość |
Damian_Eclipse
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Eclipse GST (1g)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-03-2011, 17:00 Skrzynia biegów - problem z wbijaniem biegow
|
|
|
Witam! Znajomy w swoim Eclipsie ma problem takiego typu ze od czasu do czasu nie moze zapiac biegu. Ostatnio jak chcial zredukowac na dwojke to po prostu sie nie dalo, probowal tez trojke i czworke i tez sie nie dalo. Dopiero jak wysprzeglil ze dwa razy to sie udalo. Zazwyczaj jest ok i biegi wchodza ale co jakis czas problem sie powtarza. Co w takim przypadku powinno sie sprawdzic? Ktos mial (ma) podobny problem? |
|
 |
reloop7
Forumowicz
Auto: galant
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 60 Skąd: Bielany/Wrocław
|
Wysłany: 20-03-2011, 18:06
|
|
|
O kurde, no to trudne pytanie
Najprawdopodobnie jest cos w skrzyni, i zalezy to do tego czy po prostu biegi nie wskakuja a drazek chodzi normalnie, czy moze inna sytuacja ze drazek wskoczyc nie chce, ze opór jest duzy. Ogolnie nie wiele jest rzeczy do popsucia w skrzyni, najczesciej pada jakis synchronizator który odpowiada za płynne i bezproblemowe wrzucenie biegu. Moze tez jeszcze byc problem z widełkami taki ze kół biegów nie zazebia. Jeszcze moze byc opcja ze przegób kulisty który jest osadzony na koncu dzwigni zmiany biegów wyskoczył badz poprostu sie wytarł do tego stopnia ze nie jest w stanie do konca przesunac drazka właczajacego.
Nie jestem pewny w 100% czy to ktoras z tych opcji takze nie opieraj sie na mojej wypowiedzi za bardzo, poczekaj na udzielenie sie innych uzytkowników forum ktorzy swoja opinie przedstawia |
|
|
|
 |
kicek86
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse 97'
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 149 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 20-03-2011, 20:11
|
|
|
dla mnie to jest problem z wysprzęglaniem czyli pompa sprzęgła lub wysprzęglik. Czy jest czasem problem z wyciągnięciem biegu? Czy sam moment kiedy się wyciąga bieg to stwarza problem, że nie idzie to luźno tylko jest potrzebna większa siła? |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 20-03-2011, 23:49
|
|
|
też uważam że to wina rozregulowanego lub zapowietrzonego sprzęgła, podnieś jedno koło do góry, zobacz czy luźno się kręci bez oporów, odpal, wbij bieg i zobacz czy przy wysprzęglonej skrzyni ciągnie koło |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 197 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 21-03-2011, 13:32
|
|
|
Damian_Eclipse,
Cytat: | Dopiero jak wysprzeglil ze dwa razy to sie udalo |
Na 100% zapowietrzony lub nieszczelny uklad sprzęgłowy , pompka , wysprzęglik , sprawdzić czy nie ma wycieków i odpowietrzyć . |
|
 |
|
|