[92-96]Colt CA0 - [CA1A 1.3] Jakie powinno być ci¶nienie oleju w silniku
Andrew - 29-03-2011, 20:47 Temat postu: [CA1A 1.3] Jakie powinno być ci¶nienie oleju w silniku Witam.
Jakie powinno być ci¶nienie oleju w colcie 1.3 mierzone na czujniku ci¶nienia oleju na zimnym silniku i na ciepłym silniku
Manual podaje min. 1000kPa, standard 1400kPa na każdy cylinder.
Będę zmuszony zmniejszyć chyba, bo problem taki już występował u mnie w colcie, tzn. na zimnym silniku wywalało olej spod uszczelki w wiadomym miejscu, a na ciepłym było ok. 3 lata temu zmniejszyli¶my i było w porz±dku.
Zauważyłem ostatnio, że blok silnik jest delikatnie mokry, no i dzi¶ mu na zimnym przybutowałem, to plama pojawiła się też na skrzyni. Wydaję mi się, że znowu jest na zimnym lekko za wysokie i po niedzieli pojadę zmniejszyć do mechanika.
Sęk w tym, że nie wiem jakie powinno być wzorcowo
Podpi±łem się pod inny temat, ale moje pytanie dotyczy 1.3, więc postanowiłem założyć nowy temat...
robertdg - 29-03-2011, 21:22
andrew84 napisał/a: | Manual podaje min. 1000kPa, standard 1400kPa na każdy cylinder. | Patrzyłe¶ na ci¶nienie sprężania, ci¶nienie oleju przy rozgrzanym silniku do temp. znamionowej tak w przedziale 1.5bar (150 [kPa]) powinno byc norm±, na zimnym silniku może miec nawet ponad 3bary, no i oczywisty fakt, że im większe obroty, tym większe ci¶nienie, ale jeżeli się poci, to może uszczelka do bani i trzeba wymienić.
Andrew - 29-03-2011, 21:40
Uszczelki narazie nie będę wymieniał, bo strasznie się nie poci. Sprawdzimy ci¶nienie jakie pokaże na zimnym i na ciepłym. Wiem, że wtedy przed zmniejszeniem ci¶nienia miał grubo ponad 4 bary i po 200 km po wymianie uszczelki wywalał olej znowu, póĽniej po zmniejszeniu ci¶nienia problem znikn±ł...
Jeszcze spróbujemy doci±gn±ć głowicę
|
|
|