Carisma - Techniczne - Terkoczący silnik, alternator FILM
Cornholio - 08-04-2011, 10:48 Temat postu: Terkoczący silnik, alternator FILM Witam. Od kilku dni mam problem ze zdiagnozowaniem usterki. Straszny terkot spod maski. Nie wiem czy to alternator, czy któraś z rolek, może coś z rozrządem? Link do filmiku >>> FILM <<<
robertdg - 08-04-2011, 10:57
Moja propozycja, zruć najpierw pasek pompy wspomagania, odpal, jak bedzie tak samo zrzuc pasek alternatora, jak bedzie tak samo, to coś w rozrządzie, jezeli to napewno jest dżwięk od strony pasków, bo na filmie to taka lipa, słychac jakby pociąg parowy zasuwał.
Cornholio - 09-04-2011, 11:40
Dziwny jest fakt, że dzieje się tak dopiero po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym (nie wiem jak jest podczas jazdy bo z kabiny tego nie słychać (chyba, że stoję w korku i mam pootwierane okna). Jak go odpalam na zimnym na ssaniu to tego efektu nie ma...
Hugo - 09-04-2011, 12:21
Cornholio napisał/a: | Dziwny jest fakt, że dzieje się tak dopiero po rozgrzaniu silnika na biegu jałowym (nie wiem jak jest podczas jazdy bo z kabiny tego nie słychać (chyba, że stoję w korku i mam pootwierane okna). Jak go odpalam na zimnym na ssaniu to tego efektu nie ma... | Jeśli masz klimę to coś mi tu śmierdzi rozwalonym łożyskiem od sprężarki klimy...
Cornholio - 09-04-2011, 12:25
Nie mam klimy, wykluczyłem też pompę wspomagania. Nie wiem jak ściągnąć pasek od alternatora, trudny dostęp...
Hugo - 09-04-2011, 12:56
Cornholio napisał/a: | Nie wiem jak ściągnąć pasek od alternatora, trudny dostęp... | Musisz poluzować główną śrubę, którą jest przykrecony alternator od spodu, następnie od góry luzujesz śrubę wkręcaną z boku (prawdopodobnie klucz 12 mm) i luzujesz uciągacz na max. Wtedy luzujesz alternator i ściągasz pasek.
fuegos - 10-04-2011, 00:02
jakis czas temu naciagalem pasek alternatora i mialem z tym zadnych problemow przy uzyciu kluczy plasko-oczkowych. Jutro zobacze jakie sa potrzebne, co odkrecac i wrzuce fotki.
|
|
|