| 

| [97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] szaleństwa elektryki po podmianie aku na jakiś

seir - 10-04-2011, 10:49
 Temat postu: [EA5A/W 2.5] szaleństwa elektryki po podmianie aku na jakiś
 Panowie (i Panie) - szaleństwo się dzieje. Koleś na autostradzie poprosił mnie o doładowanie akumulatora. Podłączyłem go i od początku działy się dziwne rzeczy. Uczył się obrotów, ale co chwilę gasł. Dawałem mu gaz żeby jakoś dał radę się pouczyć i jakoś dało radę, ale obroty ogólnie poraszkowe się ustawiły. Co się dzieje:

Po chwili jazdy pojawiła się lampka aku i poziomu oleju. Przy naciśnięciu hamulca lampki znikały. Na niskich obrotach również lampki znikały. Później powoli lampki zniknęły, włączyło się za to ABS, a po tym SRS. Jak już zjechałem na bok to silnik nie odpalał. Podmieniliśmy na mój akumulator i dalej to samo. Jakimś fuksem dojechałem do domu, teraz nie idzie go odpalić (jak kręcę kluczykiem to włącza się alarm!).

Ktoś wie coś, jakiś pomysł?
   coolluk - 10-04-2011, 11:18

Jaki alarm się włącza ? masz alarm w samochodzie - być może to jest powód takich zawirowań. Spróbuj wypiąć alarm i uruchomić auto. Czy miga lampka check engine ?
 seir - 10-04-2011, 11:24

Lampka CE nie miga, alarm wlączony czy wyłączony (kluczykiem pod maską) - zawsze to samo.
 coolluk - 10-04-2011, 11:34

| seir napisał/a: |  	  | wyłączony (kluczykiem pod maską) | 

A masz możliwośc wypięcia na bezpieczniku ? z tym kluczykiem to różnie bywa
 Sprawdź komplet bezpieczników w tym od immobilajzera
   seir - 10-04-2011, 11:40

Jutro elektryk będzie szukał, dam muznać o bezpiecznikach. Oby to nie było coś poważnego...
 coolluk - 10-04-2011, 12:10

| seir napisał/a: |  	  | dam muznać o bezpiecznikach | 

Hehe
  jak elektryk to powinien sam od siebie sprawdzic w 1 kolejnosci   
 seir a jak auto sie zachowuje po włączeniu zapłonu normalnie gasną kontrolki od CE i SRS ?
 seir - 10-04-2011, 19:45

Na desce jest choinka, raczej nic nie gaśnie, klima próbuje się włączyć na 25*C i 2 stopień nawiewu, zegarek raz działa, raz nie...
 coolluk - 11-04-2011, 09:55

| seir napisał/a: |  	  | Na desce jest choinka | 
 Nie za bardzo rozumiem...

Chodziło mi o to czy po przekręceniu kluczyka gasną kontrolki od CE SRS i ABS tak jest w sytuacji normalnej

Jeśli wcześniej nie naprawiałeś zegarka to jest do tego odpowiedni temat i ten problem nie ma akurat nic wspólnego
 seir - 11-04-2011, 10:08

Choinka czyli wszystko zapalone
  Oddałem auto do mechanika, masa przebija gdzieś i do akumulator padł. Nic strasznego, już po bólu   
 Zegarek był naprawiany i był OK, teraz też już jest ok
   coolluk - 11-04-2011, 10:31

To tylko sie cieszyć
  oby mniej takich niespodzianek !   
 |  | 
 |  |