[02-06]Lancer CS0 - Wymiana oleju w silniku
gorpaw - 30-04-2011, 08:58 Temat postu: Wymiana oleju w silniku Witam
Nadchodzi czas na wymianę oleju w silniku. Mam pytanie gdzie znajduje się filtr oleju w silniku 1.6 ? Pytam gdyż patrząc od góry silnika nie widać filtra oleju. Czy znajduje się w okolicach miski olejowej ?
krzychu - 30-04-2011, 19:05
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60783
można było pytać tutaj....
Z tego co wiem 4l styka, a filtra powinieneś szukać od dołu raczej (chodź nie znam 1,6).
Bojar - 30-04-2011, 20:01
Wchodzi dokładnie 3 l z haczykiem (tak 3,2)
Niestety gdzie filtr nie wiem. Pamiętaj, że pod śrubę od oleju musisz dać nową uszczelkę bo będzie ciekło
conrad - 30-04-2011, 20:04
Filtr oleju znajduje się blisko miski olejowej, jeżeli znajdziesz korek spustowy oleju w misce, na pewno zauważysz sam filtr oleju.
Producent informuje, że układ smarowanie silnika 1.6 mieści 3,3L oleju z filtrem. Przy wymianie nigdy nie udało mi się wlać więcej niż 3L oleju (poziom na bagnecie pomiarowym wynosił 3/4)
Pamiętaj o wymianie podkładki uszczelniającej pod korkiem spustowym (w ASO około 4 zł)
MisiekNM974 - 30-04-2011, 21:43
Witam,
pytanie do "Conrad" odnosnie roznicy objetosci oleju. Czy po wlaniu tych 3 litrow odpaliles na chwile silnik zeby filtr oleju "zassał" swoja objetosc. Filtry maja tak wlasnie okolo 0.3 l objetosci. U mnie bylo podobnie w 2.0. Wchodzilo okolo 4.0 litra a po zassaniu przez filtr mechanik dolewal reszte (kiedys wlasnie zwrocilem na to uwage bo wymieniali olej przy mnie).
A dodatkowo wytlumaczyl mi ze filtr oleju trzeba dokrecic z taka sila zeby przy jego wymianie po nastepnych 15 tys km dalo sie go odkrecic reką bez dodatkowych narzedzi.
Pisze to co zauwazylem i uslyszalem w ASO.
conrad - 01-05-2011, 08:18
Tak, po wymianie sprawdzałem poziom oleju po "zassaniu" przez układ, po odczekaniu aż olej opadł do misy. Kontrolowałem poziom także następnego dnia łącznie z ewentualnymi przeciekami na filtrze i korku spustowym.
Utrzymuje poziom oleju w okolicach 3/4, faktycznie jak dolałbym jeszcze około 250-300ml to wyszłoby ostatecznie 3,3 (łącznie z filtrem), a na bagnecie miałbym "MAX"lub lekko przelane.
Filtr oleju dokręcałem ręcznie (po przesmarowaniu uszczelki olejem), później dokręcałem kluczem o pół obrotu.
W manualu dla colt/lancer (4G13, 4G92) moment dokręcania filtra oleju wynosi 14-16Nm, dla korka spustowego to 39 Nm
gorpaw - 01-05-2011, 11:03
Czy uszczelkę pod śrubę kupię tylko ASO ? Czy w zwykłym sklepie motoryzacyjnym też ?
robertdg - 01-05-2011, 11:47
gorpaw w każdym sklepie motoryzacyjnym powinieneś dostać
|
|
|