Carisma - Ogólne - Montaż opon POMOC :)
Rob600 - 12-05-2011, 09:50 Temat postu: Montaż opon POMOC :) Witam, mam małe pytanko o montaż opon mam Michelin Xse Pilot Primacy 16x195x50 i chodzi mi o ustawienie bieżnika, jeżeli przyjmiemy że koło jedzie do przodu tak jak na obrazku to rozumiem że bieżnik ma być dokładnie w takiej pozycji (chodzi mi o to zaznaczone w czerwonym kółku).
Dzięki za pomoc
upst zdjątko zrobiło się malutkie
oto duże ale bez czerwonego kółka:)
Anonymous - 12-05-2011, 10:16
na oponie jest zaznaczone w ktorym kierunku powinna sie ona toczyc (strzalka i opis rotation) jesli nie ma tzn ze opona jest asymetryczna i mozna ja zalozyc w dowolny sposob.
szuwar - 12-05-2011, 10:20
kolego jeżeli jest opona kierunkowa, zawsze na balonie, obok rozmiaru jest strzałka wskazująca w którą stronę, opona powinna się kręcić - czyli kierunek jazdy pojazdu.
Jeżeli nie jest kierunkowa to nie ma znaczenia jak zamontujemy.
Rob600 - 12-05-2011, 11:03
Dzięki za pomoc, oto opis jaki znalazłem na stronie potwierdzające informacje kolegi Arturro
"Opona z linii Pilot Primacy charakteryzuje się asymetryczna budową bieżnika. Posiada masywne gumowe klocki na barku zewnętrznym. Rowki na całej grubości rzeźby utrzymują właściwości opony przez cały okres jej eksploatacji"
Ale oczywiści wszystkie montuje tak samo a nie jedna w tą druga stronę (chodzi mi nadal o wzór bieżnika).
Yuppy - 12-05-2011, 12:13
Asymetryczne opony nie są oponami kierunkowymi. Na boku opony powinien znaleźć się od zewnątrz napis "Outside", a od wewnątrz "Inside" i tak należy je montować.
Student - 12-05-2011, 13:13
Bieżnik powinien toczyć się w tą stronę w którą ma tzw. łatwiej.
Opona ze zdjęcia toczy się do NAS a lamelki podłużne idą do środka felgi.
Zobacz jak się zakłada na traktorach to jest naprawdę dobry przykład, mimo że opona jest symetryczna.
Rob600 - 12-05-2011, 14:35
Chodzi mi bardziej o to że te ukośne linie do odprowadzania wody z prawej strony idą w dół a z lewej w górę foto
http://img144.imageshack....06/dscf5077.jpg
Sorki że taki duże zdjęcia ale tylko takie znalazłem w sieci
Yuppy - 12-05-2011, 16:39
Nosz kurde, przecież piszę, żeby poszukać napisów Inside i Outside. Wyróżniamy główne trzy rodzaje bieżnika:
- symetryczny: obojętnie, jak założymy, będzie dobrze
- kierunkowy: ważny jest kierunek toczenia, oznaczany strzałką na boku opony
- asymetryczny: ważne jest ułożenie bieżnika, tzn pewna jego część przystosowana jest do pracy wewnątrz (np. dobre odprowadzanie wody), druga bardziej na zewnątrz (trzymanie na zakrętach, przeważnie duże bloki bieżnika) - i w tym przypadku opona ma stosowne oznaczenia na bokach, który idzie wewnątrz (Inside), a który na zewnątrz (Outside)
Kierunek toczenia opony w przypadku opon asymetrycznych nie jest ważny. Rzeczywiście może się wydawać, jakby opona toczyła się nie w tą stronę, jednak bieżnik jest zaprojektowany tak, aby nie miało to wpływu na osiągi opony.
Bartek - 12-05-2011, 17:13
Cytat: | - kierunkowy:
- asymetryczny: |
i jeszcze może być kierunkowy asymetryczny - wtedy kupujesz 2 opony lewe i 2 prawe
Yuppy - 12-05-2011, 17:23
Bartek napisał/a: | i jeszcze może być kierunkowy asymetryczny - wtedy kupujesz 2 opony lewe i 2 prawe |
Tak jest. Napisałem o trzech podstawowych typach, bo ten spotyka się o wiele rzadziej (przynajmniej w oponach do normalnych samochodów osobowych).
Rob600 - 13-05-2011, 07:13
Dziękuję kolegom za tak wyczerpujące odpowiedzi ale mimo wszystko nie zbliżyliśmy się nawet o cal do meritum sprawy. Bardzo możliwe że to przez moje złe naświetlenie problemu.
Może zacznę od tego co już wiem: gdzie jest wew. i zew. strona opony, jaki to jest rodzaj opony.
Ale dalej mi nie daje spokoju że część wewnętrznej części bieżnika na prawej stronie jest odwrotna od tej na lewej stronie w aucie jest dokładnie tak jak na zdjęciu obu opon ;(
domyślam się że tak już musi być a w waszej opinii szukam potwierdzenia
robertdg - 13-05-2011, 07:35
Cytat: | domyślam się że tak już musi być a w waszej opinii szukam potwierdzenia | potwierdzam
Bartek - 13-05-2011, 07:47
Rob600,
Cytat: | Kierunek toczenia opony w przypadku opon asymetrycznych nie jest ważny. Rzeczywiście może się wydawać, jakby opona toczyła się nie w tą stronę, jednak bieżnik jest zaprojektowany tak, aby nie miało to wpływu na osiągi opony. |
i tyle w temacie.
hessboll2 - 13-05-2011, 11:47
Rob600 napisał/a: | Witam, mam małe pytanko o montaż opon mam Michelin Xse Pilot Primacy 16x195x50 i chodzi mi o ustawienie bieżnika, jeżeli przyjmiemy że koło jedzie do przodu tak jak na obrazku to rozumiem że bieżnik ma być dokładnie w takiej pozycji (chodzi mi o to zaznaczone w czerwonym kółku). | kolego no zaskakujesz chyba wszystkich przecież wszystko jest na oponie wystarczy sie przyjrzec
marecki338 - 13-05-2011, 17:42
opony michelin mimo wygladu opon kierunkowych maja napisy na boku "outsize" znaczy ze to jest kierunek montazu opony . nawet jak kierunek bieżniaka sugeruje coś inneg napis na zewnatrz. powinien to wiedzc kazdy oponiarz który montuje opony.
|
|
|