To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Banalne pytanie na temat wskaźnika oleju

krzysieg - 24-05-2011, 20:59
Temat postu: Banalne pytanie na temat wskaźnika oleju
Witam

Ostatnio mój colt chyba wziął trochę oleju sam już nie wiem
bo sprawdzałem po ok 9godzinach od zgaszenia a z tego co zauważyłem później
to nawet dłużej trzeba poczekać ...dokładnie sprawdzę poziom spisze licznik i zobaczymy ...

Od zgaszenia silnika minie z 15godzin mam pewność że już wszystko spłyneło - poziom ma być żeby było max na bagnecie czy w połowie między min. a max ?
Ojciec mówi że ma być w połowie a jeździłem na max .

Raz przypiłowałem go na 5k obrotów ale na moment i na moment coś lekko zaśmierdziało
coś się mogło stać ?

herr_flick - 24-05-2011, 21:56

Ja słyszałem, że poziom oleju sprawdza się co najmniej 5min ale ja czekam 10-15min po zgaszeniu. Jak odczekasz kilkanaście godzin to Ci cały olej spłynie i teoretycznie zawyży poziom. 5tys to dla japończyka niezbyt wygórowane obroty, czasami warto przegonić, ale nie polecam zbyt często. Zaśmierdzieć mogło sprzęgło, jeśli zapach nie utrzymuję się w trakcie jazdy to teoretycznie nie ma co się martwić na zapas.
KlaudiuszBdg - 24-05-2011, 22:09

IMO najwazniejsze jest aby sprawdzac zawsze tak samo, wtedy jest dobre porownanie. Ja sprawdzam np zawsze po nocy - mam gwarancje ze caly olej zawsze splynie i jest jego maksymalna ilosc

Ile oleju ? 2/3 do polowy bagnetu to chyba optimum

Zasmierdziec moglo tez jezeli auto pali olej - bylyby widoczne niebieskie spaliny

Jezeli chcesz pojsc w tym kierunku to sprawdz cisnienie kompresji + proba olejowa

krzysieg - 25-05-2011, 17:01

Cytat:
Ja słyszałem, że poziom oleju sprawdza się co najmniej 5min ale ja czekam 10-15min po zgaszeniu. Jak odczekasz kilkanaście godzin to Ci cały olej spłynie i teoretycznie zawyży poziom

To tak jak byś w ogóle nie czekał i tak silnik będzie gorący ,jak wtedy dolejesz oleju żeby było
w połowie lub więcej od górnej do dolnej kreski to po całkowitym ostygnięciu będzie ci przekraczać maximum .

Jak był zmieniany olej to trzeba było zrobić płukankę bo jak zaciągnołem tego nowego oleju strzykawką z wężykiem :D to chyba były resztki starego bo raz był ciemno żółty a raz czarny .