To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E5xx] Miękkie zawieszenie z tyłu

Motofreak - 30-05-2011, 21:45
Temat postu: [E5xx] Miękkie zawieszenie z tyłu
Często jeżdżę całkowicie załadowanym samochodem, 5 osób i pełny bagażnik
tył wtedy praktycznie szoruje po ziemi :evil:
wiem że w Galach EA użytkownicy zamieniają przednie sprężyny i tylne, ale tam jest taka sama dolna średnica sprężyny a u nas jest inaczej,, ale czy mimo to dałoby rade zrobić taką zamianę w E5?
Co ewentualnie mam zrobić aby ten problem rozwiązać? Czy same wzmacniany sprężynki dadzą rade? Jeśli tak to jakiej firmy i w jakiej cenie?

andi18 - 02-06-2011, 00:11

u mnie też jest podobnie, 5 osób +bagaż+ pełny zbiornik gazu, pół baku benzyny i jest niziuutko, też jestem ciekaw jak rozwiązać ten problem:)
tom11 - 03-06-2011, 15:32

gdzieś w galeri jest mój . sprężyny SACHS amory KYB gaz-ecksel i stoi jak ta lala nawet przy pełnym kuferku i 5 osobach
MakroSerwis - 27-06-2011, 19:55

Tylne kolumny wyciąga się bardzo łatwo, następnie należy użyć ściągacza do sprężyn i je rozebrać. Również bez trudu zdejmujemy talerzyk sprężyny z amortyzatora, a następnie toczymy odpowiedniej wysokości podkładkę pod niego - z reguły 3cm. Dodatkowo można wyciąć z czarnej gumy (maty warsztatowej izolacyjnej) o grubości 8mm podkładki pod górne mocowania kolumny. Grubsze nie wejdą, ponieważ kolumna ma zbyt krótkie szpilki i nie przykręci się jej do nadwozia.
Oczywiście można zastosować inne sprężyny, produkując sobie własne talerzyki, ale trudno na oko dobrać odpowiednią charakterystykę.

Owczar - 28-06-2011, 10:18

Motofreak napisał/a:
ale tam jest taka sama dolna średnica sprężyny a u nas jest inaczej,

W EA też jest węższa na dole. Jedyny słuszny sposób to wymiana sprężyn na nowe. Pewnie da się coś dopasować. W kombi jak robią SWAP z nivo to bodajże z passata B5 wrzucają.