To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - akumulator w misiu

misia27 - 13-11-2006, 23:07
Temat postu: akumulator w misiu
Mis, zwany Czerwonym Kapturkiem wyjechal dzis w koncu z garazu, tzn zanim wyjechal odmowil wspolpracy...po pospawaniu tlumikow wszelkich, zapragnelam go w koncu odpalic zeby zobaczyl swiatlo dzienne, zasiadlam zadowolona za kolko, przekrecam kluczyk a tu nic,ani drgnie ani zadnego dzwieku nie wyda.wiec generalnie cisnienie mnie sie podnioslo.poniewaz juz raz cos takiego mnie sie przytrafilo-na srodku skrzyzowania-podejrzewalam akumulator.nie dzialalo nic, nawet 3-cie swiatlo stopu, brak reakcji jakiejkolwiek.klemy zostaly przeczyszczone, zmieniony akumulator i mis zawarczal.zastanawiam mnie co moze byc tego przyczyna...???
Anonymous - 13-11-2006, 23:24

u mnie też było coś podobnie ale okazało się ze aku ma zwarcie w celi i do wywalenia kupiłem nowy i jest ok .
misia27 - 13-11-2006, 23:27

hmmm, tylko to juz na drugim aku sie stalo....
Hugo - 14-11-2006, 00:01

Nagły brak jakiegokolwiek prądu. Polecam dokładne obejrzenie obu klem czy czasem któraś nie pękła. Tak mi przyszło to na myśl, bo znajomemu niedawno ("zepsuł" się-jak on to powiedział) Colt dokładnie taki jak Twój misia27. Pierwsza awaria od 11 lat!!! Wjechał w kałużę i koniec. Wszystko zgasło. Powodem była pęknieta klema + akumulatora, która dostała prysznic z kałuży i przestała łączyć :mrgreen:
ryba_84 - 14-11-2006, 00:40
Temat postu: akku
co do zwarc w celach.wazna spraw jest umocowanei akumulatora bo jezeli akku lata po komorze silnika to sie urywaja elektrody i chociaz teoretycznie sa w kopertach odizolowane to moga zwierac a napewneo akku traci na sprawnosci.sprawdzic glowne polaczenia masowe i zarobienie klem.

[ Dodano: 14-11-2006, 00:53 ]
mozna srawdzic ladowanie akumulatora czy jest powyzej 13V i ponizej 14,6V jak inaczej to przyczyn moze byc kilka regulator napiecia diody itp.narazie :D pomysly mi sie skonczyly :D

misia27 - 14-11-2006, 13:51

no tak, to teraz musze znalezc kogos kto by sie zajal sprawdzeniem i ewentualnym przeczyszczeniem klem i innych gadzetow przy akumulatorze Czerwonego Kapturka. Wojtiks?? oczywiscie jak znajdziesz czas... :wink: :mrgreen: :wink: