Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Zapłon - dziwne objawy, problem?
Maddox - 03-07-2011, 21:56 Temat postu: [I 2.0T] Zapłon - dziwne objawy, problem? Witam wszystkich,
do niedawna nie miałem żadnych problemów z moim Outkiem, a tym bardziej z zapłonem. Palił od tzw. ręki, na dotyk itp.
Ostatnio coś się porobiło: pierwszy raz, aku i rozrusznik kręcił jak zwykle ale po około 4 sekundach nie odpalił, odczekałem chwilkę ze zdziwieniem i powtórzyłem operacje, tym razem odpalił od razu.
I tak od jakichś 3 tygodni mniej więcej wygląda odpalanie, ale z tego co zauważyłem tylko na zimnym silniku.Jak jest ciepły nie ma problemu, a nawet jak go odpalę na zimnym, zaraz go wyłączę i włączę to pali od razu.
Świece wymienione w maju, a za jakiś tydzień wymieniam kable(zaplanowana przed kłopotami).
Jeśli ktoś miał podobnie, bądź coś podejrzewa bardzo proszę o kilka słów.
Dziękuje i pozdrawiam
krzychu - 03-07-2011, 22:42 Temat postu: Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
Maddox napisał/a: | a za jakiś tydzień wymieniam kable(zaplanowana przed kłopotami). |
A masz coś takiego w swoim? Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN.
Może jakiś czujnik położenia wału albo coś z paliwem?
Maddox - 03-07-2011, 23:07 Temat postu: Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
krzychu napisał/a: | Maddox napisał/a: | a za jakiś tydzień wymieniam kable(zaplanowana przed kłopotami). |
A masz coś takiego w swoim? Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN.
no to to co tam mam idzie do wymiany.
Może jakiś czujnik położenia wału albo coś z paliwem? |
nawet jak go odpale, za moment zgasze, to ponownie odpala bez problemu, silnik nie zdąży się rozgrzać, a co do paliwa, to nie wiem, leje jak nakazują PB98
elektryk - 04-07-2011, 13:57 Temat postu: Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
krzychu napisał/a: | Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN. | W O1 w wersji 4G63 są 2 fajkocewki i 2 krótkie kawałki przewodu wysokiego napięcia. W 4G69 są 4 oddzielne fajkocewki.
IMHO Ten przewód jest tak krótki i tak dobrze schowany, że ja bym wątpił w jego samoistne uszkodzenie.
A czy masz jakieś inne objawy? Duży przebieg ma silnik? Ja bym sprawdził jeszcze czy pompa paliwa daje wystarczające ciśnienie, ale tak na odległość to ciężko zgadnąć.
Maddox - 04-07-2011, 20:25 Temat postu: Re: Zapłon - dziwne objawy, problem?
elektryk napisał/a: | krzychu napisał/a: | Myślałem że w każdym 4G63 są fajkocewki a nie przewody WN. | W O1 w wersji 4G63 są 2 fajkocewki i 2 krótkie kawałki przewodu wysokiego napięcia. W 4G69 są 4 oddzielne fajkocewki.
IMHO Ten przewód jest tak krótki i tak dobrze schowany, że ja bym wątpił w jego samoistne uszkodzenie.
A czy masz jakieś inne objawy? Duży przebieg ma silnik? Ja bym sprawdził jeszcze czy pompa paliwa daje wystarczające ciśnienie, ale tak na odległość to ciężko zgadnąć. |
NIc, żadnych innych objawów, nie szarpie, równo ciągnie itp. a przebieg 95tkm.
deska - 08-07-2011, 10:51
Witam.
Miałem podobne objawy w 4g63. Padła mi cewka i jeden z przewodów.
Sprawdź miernikiem kable zapłonowe i cewki (30 min roboty) parametry masz w manualu. Jak będą dobre sprawdź świece. Sprawdzanie nic nie kosztuje. Powodzenia.
|
|
|