Carisma - Techniczne - Rysa na tarczy wokół piasty
Olivia - 09-07-2011, 23:04 Temat postu: Rysa na tarczy wokół piasty Cześć
2500 km temu wymieniłam klocki w Cariśmie. Tarcze zostawiłam stare ponieważ mechanik stwierdził że są w dobrym stanie. Od momentu wymiany klocków hamulcowych czasami troszke popiskiwały. Przede wszystkim po deszczu i w zimie.
Klocki były z wyższej półki, tzn. kosztowały coś w okolicy 100zł.
Dzisiaj wystąpił problem. Podczas lekkiego hamowania usłyszałam chrobotanie. Po tym fakcie zobaczyłam na tarczy ryse o szerokości około 2-3mm. Rysa jest wokół piasty z obu stron tarcz, czyli lewym i prawym kole. Nie jest na zewnątrz tarczy lecz zaraz przy piaście.
I teraz pytanie. Czy to wina słabych klocków, tarcz czy może zacisków ? A może czegoś jeszcze innego ? Wykluczam dostanie się rzeczy trzecich między klocek a tarcze z uwagi na to że rysa występuje po obu stronach.
Dzięki
robertdg - 09-07-2011, 23:14
Jeżeli matowa rysa to może klocki się kończą, najlepiej wrzuć foto
Olivia - 09-07-2011, 23:33
Klocki mają przejechane maksymalnie 2500km. Praktycznie wszystko poza miastempo drogach gminnych gdzie nie ma dużego ruchu i rwanej jazdy.
Jutro wrzucę zdjęcie.
Dla mnie wygląd tej rysy jest taki jakby blacha o blache tarła.
robertdg - 10-07-2011, 11:19
Jeżeli zacisk utyka, to dla niego nie jest istotne ile maja klocki
Olivia - 10-07-2011, 11:33
Klocki mam marki "Akebono".
Wygląda to tak :

Rozmawiałam z mojej siostry chłopakiem. To on kupował te klocki. I stwierdził że to wina twardych klocków. Dlatego też występuje piszczenie. Jednak jak zobaczył co się wczoraj stało na tarczy to doszedł do wniosku że bez zdejmowania kół i demontażu klocków się nie obejdzie.
A co Wy na to ?
robertdg - 10-07-2011, 12:30
Trzeba zrzucić koło i obejrzeć klocki, poczyścić jarzmo mocujące oraz sprawdzić jak pracuje tłoczek zacisku, jeżeli chiodzi o ryse po środku powierzchni trącej tarczy, to pewnie jakiś syf z klocka.
Olivia - 10-07-2011, 13:43
Mnie zaniepokoiła rysa zaraz przy końcu klocka, tzn. stronie wewnętrznej. Tutaj zaraz przy ... piaście czy jak to tam nazwa
Dokładnie ta rysa :
robertdg - 10-07-2011, 16:14
To oszlifowany brzeg tarczy wyrabia się tak wraz ze zużyciem tarczy
Olivia - 10-07-2011, 23:02
Czyli podsumowując nic złego się nie dzieje ?
robertdg - 10-07-2011, 23:04
Jedżeli klocki całe i równo zużyte to wynik naturalnej eksploatacji
|
|
|