Pajero II - złącze obd, podpinał się ktoś do tego??
sadki91 - 27-07-2011, 22:51 Temat postu: złącze obd, podpinał się ktoś do tego?? witam
ostatnio zauważyłem że misiek posiada coś takiego jak złącze "obdII", podpinał się ktoś kiedyś do tego??? bo nie wiem czy jest wogóle sens próbować:-//
Wydra - 05-08-2011, 13:39
Kolego złącze "obdII" służy głównie do diagnostyki komputera sterujacego elementami samochodu typu ABS, sterownik pompy paliwa itp. sens jest wtedy gdy świeci Ci sie jakaś kontrolka, lub jest coś uszkodzone i bez badania komputerem nie można ustalić co. W przypadku gdy nic sie nie dzieje i nic sie nie świeci to za bardzo sensu nie widze, chyba że chcesz sie przekonac ze wszystko jest w porzadku. koszt takiego badania to średnio ok. 100PLN, a niekiedy nawet 200PLN.
sadki91 - 14-08-2011, 15:23
dzięki za pomoc:-))
Bizi78 - 14-08-2011, 19:14
Za około 50zł możesz kupić interfejs ELM327 na allegro podpiąć pod lapka i sprawdzić co w misiu piszczy.
Tutaj lista co można zrobić (ściągnięte z jakiejś stronki):
■ odczyt/kasowanie kodów usterek OBD2 / EOBD oraz CAN
■ włączanie i wyłączanie kontrolki CHECK ENGINE
■ odczyt kodów usterek oczekujących (gdy kontrolka CHECK ENGINE jeszcze się nie świeci)
■ odczyt kodów błędów ogólnych i charakterystycznych dla producenta
■ odczyt kodów usterek zarejestrowanych powodujących zapalenie się kontrolki CHECK ENGINE
■ odczyt aktualnych parametrów pracy silnika w czasie rzeczywistym (LiveData)
■ odczyt parametrów OnLine
■ podgląd zamrożonych ramek (Freeze Rames)
■ kontrola zużycia paliwa
■ test sond lambda wraz z ich pełnymi wykresami charakterystyki pracy
■ pomiar mocy silnika
■ pomiar przyspieszenia do 100 km/h
■ pomiar przyspieszenia na 1/4 mili
■ pomiar przyspieszenia na 1/8 mili
■ pełna obsługa automatycznych skrzyń biegów
Oczywiście warto zakupić jakiś płatny program (w standardzie są freewery, które nie zawsze są dobrze oceniane).
Pozdrawiam.
Anonymous - 29-08-2011, 21:05
Jakiego programu używacie / polecacie?
profesjonal - 20-12-2012, 13:22
tak tylko sam elm tego nie zrobi a potrzebny jest program ,pytanie brzmi jaki jest w stanie polaczyc sie z pajero mam wiele obsluguja mitsubishi ale po 98r
jawaldek - 20-12-2012, 14:21
profesjonal napisał/a: | tak tylko sam elm tego nie zrobi a potrzebny jest program ,pytanie brzmi jaki jest w stanie polaczyc sie z pajero mam wiele obsluguja mitsubishi ale po 98r | i tu jest ten ból że po 98. Obszukałem, objeździłem, obdzwoniłem kilkanaście warsztatów i dla rocznika 96 ni ma. Czy taki jak podaje Bizi78 "interfejs ELM327" jest w stanie pomóc diagnozować samochody do roku 98 ?? Czy te cudeńko jest w stanie zdiagnozować poprawność działania świec żarowych i np czujnika temperatury wody ?? Który z oferowanych na Allegro jest godny polecenia ??
profesjonal - 21-12-2012, 09:22
Mam tego ELMA i dziala z oplem ,fordem,fiatem,renault,vw,nawet saaba podpina i odczytuje kasuje itp. ale z pajero nie gada
Rander - 21-12-2012, 14:13
jawaldek napisał/a: |
(...)
Czy taki jak podaje Bizi78 "interfejs ELM327" jest w stanie pomóc diagnozować samochody do roku 98 ?? Czy te cudeńko jest w stanie zdiagnozować poprawność działania świec żarowych i np czujnika temperatury wody ?? Który z oferowanych na Allegro jest godny polecenia ?? |
Waldku, zastanów się.
W Twoim 4M40 świece nie są podpięte do żadnego i2c. Są one sterowane bezpośrednio przekaźnikiem.
To co LM może zaczytać, to tylko główne sygnały podawane przez niektóre ze sterowników, a w przypadku 4M40 może być, że prawie nic
To nawet w moim byłym Freelanderze z silnikiem TD4 zaczytywał tylko ok. dwudziestu-kilku parametrów, zaś sprzęt Land-Rovera zaczytywał chyba sporo ponad 200
Do Miśka jeszcze się nie wtykałem, a teraz trochę za zimno
lukas 78 - 21-12-2012, 14:23
i tu jest przewaga starych diesli -żeby coś sprawdzić potrzebny jest miernik , czujnik zegarowy i parę kluczy
rico.1 - 21-12-2012, 21:36
...przynajmniej rano odpalam traktora - i wszystko bangla jak trzeba,
a co najważniesze - żadna kontrolka nie bije mi po oczach podczas jazdy
często dłubie w różnych "cudach techniki" i szczerze - już bokiem mi wychodzą te wszystkie pompowtryski, listwy, przepływki, kierownice spalin, nastawniki, EGR-y, itp.
Po co to wszystko? walka o jakiś jeden litr paliwa, albo parę koni - no dobra,
...ale po takim przebiegu jak mój Misiek, to one już dawno zdechły, albo już spalają duuuużo więcej (paliwa i oleju)
jawaldek - 22-12-2012, 08:54
Rander napisał/a: | W Twoim 4M40 świece nie są podpięte do żadnego i2c | taaa tylko skąd taki laik jak ja w temacie tych wszystkich elektryczności w samochodzie może wiedzieć->> tonący brzytwy się łapie Natomiast, nie wiem czy tylko da radę coś podłączyć a wydaje mi się że nie ,ale chętnie bym podłączył jakieś cudo co pokazywało by bieżące zużycie paliwa na różnych drogach i różnym stylu jazdy.
Rander - 22-12-2012, 17:58
jawaldek napisał/a: | Rander napisał/a: | W Twoim 4M40 świece nie są podpięte do żadnego i2c | taaa tylko skąd taki laik jak ja w temacie tych wszystkich elektryczności w samochodzie może wiedzieć->> tonący brzytwy się łapie Natomiast, nie wiem czy tylko da radę coś podłączyć a wydaje mi się że nie ,ale chętnie bym podłączył jakieś cudo co pokazywało by bieżące zużycie paliwa na różnych drogach i różnym stylu jazdy. |
Od strony technicznej tak się da częściowo (szacunkowo) określić przy "elektronicznych" pompach wtryskowych, zaś dość dokładnie przy Common Rail. Przy pompowtryskach prawdopodobnie też. We Freelanderze tak testowałem LM-a i pokazywał chwilowe zużycie paliwa, jednak nie pamiętam, na jakim programie.
Waldku, przeflancuj sobie do swojej wyprawówki D-4-D to będziesz miał podgląd
Ale wtedy lepiej nie pchaj się gdzieś w Rumunię
jawaldek - 22-12-2012, 18:49
Rander napisał/a: | przeflancuj sobie do swojej wyprawówki D-4-D to będziesz miał podgląd | tylko czym ja wtedy będę jeździł toyoto-mitsubishi czy mitsubishi-toyotą
Rander - 22-12-2012, 22:04
jawaldek napisał/a: | Rander napisał/a: | przeflancuj sobie do swojej wyprawówki D-4-D to będziesz miał podgląd | tylko czym ja wtedy będę jeździł toyoto-mitsubishi czy mitsubishi-toyotą |
Racja, pomerdało mi się
Miało być DI-D czy jak to się tam wabi.
|
|
|