To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Colt CJ0 - Dziwny zapach - jakby się coś nagrzewało

piotrekdm1983 - 12-09-2011, 14:55
Temat postu: Dziwny zapach - jakby się coś nagrzewało
Witam , ostatnio zauważyłem a raczej poczułem dziwny zapach dochodzący z silnika poprzez dmuchawę , czuć tak jakby zapach spalenizny delikatny , tak jakby się coś strasznie przegrzewało , sytuacja ma miejsce jak przekroczę 100 - 110km/h . Zatrzymałem auto , podszedłem do silnika , otworzyłem , powąchałem wszystko co możliwe i nie znalazłem źródła zapachu . Spod samochodu też nie czuć , tylko poprzez dmuchawę ale może być wyłączona tzn , ustawiona na zero ale i tak ten zapach dochodzi . Co może być przyczyną ? miał ktoś podobną sytuację ?
krzysieg - 12-09-2011, 15:36

Może jakiś syf sie dostał i się topi na nagrzewnicy dmuchawy , jak włączysz dmuchawę lub przełączysz na zimne to tak samo ?
Filtr kabinowy był wymieniany ?
Temperatura silnika w porządku ? u mnie po ok 10 minutach jazdy wskazówka jest w połowie skali i tak zostaje .

piotrekdm1983 - 12-09-2011, 15:58

tak temp. Ok do połowy i stoi . Dmuchawa może być wyłączona a i tak z niej śmierdzi .
Mój nie ma filtru kabinowego , wersja bez klimy .

krzysieg - 12-09-2011, 16:18

U Ciebie też jest taki filtr

Zajrzeć w jakim jest stanie niezaszkodzi .wymiana filtra

piotrekdm1983 - 13-09-2011, 08:28

W tym samym miejscu co wersja z klimą ? czyli za schowkiem ? czy gdzieś indziej mam szukać ?
krzysieg - 13-09-2011, 12:06

Wyżej podałem link który jest pod napisem "wymiana filtra" jest tam napisane.
Sam nie wyjmowałem go ale jest za schowkiem .

KlaudiuszBdg - 13-09-2011, 12:47

A ja wlasnie mam problem z demontazem schowka :/ Niby mial byc jakis zaczep blokady ktory trzeba zwolnic, ale nie bardzo wiem o co chodzi...
krzysieg - 13-09-2011, 13:29

Jak otworzysz schowek to po jego bokach masz takie ograniczniki z gumkami , w tych miejscach ściśnij do wewnątrz (plastik jest dość elastyczny ale z wyczuciem żeby nie połamać schowka :) )
wtedy bolce nie będą zachaczały o karoserie po bokach i schowek otworzysz mocniej czyli zawinie się w dół .
Zawias schowka jest na śrubkach z tego co pamiętam .

KlaudiuszBdg - 15-09-2011, 20:26

Wszystko sie zgadza, proponuje podczepic :)