To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Wagon Ogólne - błędy ECU

szamcio11 - 22-11-2006, 09:52
Temat postu: błędy ECU
Witam. Dwa pytania:
gdzie w space Wagonie szukać gniazda diagnostycznego do sprawdzenia błędów?
czy wzmiankowana lista błędów stosuje się również do silnika 4G63?
szamcio

Anonymous - 22-11-2006, 10:02

Złącze masz zapewne obok puszki z bezpiecznikami, pod kierownicą, blisko pedału sprzęgła. Natomiast co do kodów, to jeszcze sam nie doszedłem:-)
A też chciałbym w swoim sczytać.

Anonymous - 22-11-2006, 13:52

www.mitsubishifan.webpark.pl

i wszystko stanie sie jasne

szamcio11 - 22-11-2006, 14:53

znam tą stronę. Ale tam jest inny silnik, inne auto, i gdzie indziej jest złącze diagnostyczne
I stąd właśnie moje pytanie - o złącze w MSW, i kody błędów do 4G63
szamcio

Chooper - 22-11-2006, 18:40

złącze znajdziesz tutaj:

potem podpinasz się miernikiem analogowym ustawionym na pomiar napięcia, lub woltomierzem pod pin 1 i 12 jak na rysunku:

jak to zrobisz, to przekręcasz kluczyk, i wskazówka powinna zacząć się cyklicznie wychylać,

np, trzy wychylenia długie, jedno krótkie, trzy długie, jedno krótkie, itd. to błąd "31"

a tu masz uproszczoną tabelę błędów MSW 2.0:

kody kasujesz poprzez zdjęcie klemy "-" z akumlatora na kilkanaście sekund.

Anonymous - 22-11-2006, 19:28

Witam.
Ja jestem posiadaczem MSW i też miałem problem z kontrolką silnika lub jak kto woli wtrysku. Chciałem odczytać kody i przygotowałem sobie diodę do odczytu kodów i co ciekawego odkryłem ? To że w roczniku 94 jest już gniazdo OBD czyli 16 pinowe. Czyli z odczytu kodów nici.
Musiałem podjechać do warzstatu i odczytac kody przy pomocy testera. I tu pytanko .Czy istnieje jakaś metoda by odczytać kody bez użycia testera przy gnieżdzie 16 pinowym.
Oczywiście pozwoliło by mi to na przyszłośc zaoszczędzić troszkę kasy.

Chooper - 22-11-2006, 23:02

Jakobson napisał/a:
Czy istnieje jakaś metoda by odczytać kody bez użycia testera przy gnieżdzie 16 pinowym.

w tym przypadku podobnie jak w coltach 16-pinowych....NIE tzn "only special diagnostic equipment"

Krzyzak - 23-11-2006, 09:15

Chooper napisał/a:
Jakobson napisał/a:
Czy istnieje jakaś metoda by odczytać kody bez użycia testera przy gnieżdzie 16 pinowym.

w tym przypadku podobnie jak w coltach 16-pinowych....NIE tzn "only special diagnostic equipment"

A nie da rady pin 1 z 4 i wtedy kontrolka silnika wymruga błędy? - tak to było potem zrobione :)

szamcio11 - 23-11-2006, 09:27

dzięki, w weekend może zabiorę się za to
Pozdrawiam
szamcio

Chooper - 23-11-2006, 22:18

Krzyzak napisał/a:
A nie da rady pin 1 z 4 i wtedy kontrolka silnika wymruga błędy? - tak to było potem zrobione

własnie niestety nie, ta seria 16-pinowców z lat 94-96 chyba nie podpadała jeszcze pod obsługe pinów 1 z 4, stąd jedyna możliwość odczytu za pomocą softu serwisowego...