[92-96]Galant E5xA - [E52A 1.8] Niedziałająca nawigacja, pomocy!
Kris88 - 16-10-2011, 15:44 Temat postu: [E52A 1.8] Niedziałająca nawigacja, pomocy! witam,
w moim Galanciku z 93' coś jest nie tak. Mianowicie po zakupie nawigacji firmy Smart GPS i podłączeniu do gniazda zapalniczki, sprzęt się nie ładuje! Nie świeci się w ogóle kontrolka ładowarki... Sprawdziłem czy mam w gnieździe napięcie (bo zapalniczka nie działała)i tak jak myślałem, nie było go tam, więc odwiedziłem elektryka. Wszystko zrobił, zapalniczka zaczęła się grzać, ale nawigacja dalej milczy,a to raczej nie wina ładowarki, bo w 2 samochodzie ładuje navi jak należy. Elektryk stwierdził, że to może wina za krórtkiego "dzióbka" ładowarki nawigacji i że nie sięga on dna gniazda zapalniczki. Jednak czy to możliwe żeby było inne niż pozostałe, bo przecież do innych jakoś ładowarka sięga. Nie mam już pomysłów co się mogło schrzanić??? POMOCY:) i dziękuję za odpowiedzi:)
dodam jeszcze, że sprawdziłem przed chwilą jeszcze jedną rzecz. otóż za każdym razem gdy wkładam do zapalniczki ładowarkę, przepala się bezpiecznik ładowarki, wymieniłem ich już ze 4 i za każdym razem to samo...
szpala85 - 16-10-2011, 19:17
gniazdo zapalniczki masz zepsute .... wyjmij i zobacz gdzie robi się zwara .... a może znajdziesz jakiś dziubek od innej ładowarki który tam pozostawił poprzedni właściciel tego auta .... skoro piszesz że nigdy zapalniczka nie działała .... taka myśl mi przyszła i ja bym to sprawdził na samym początku
jacek11 - 16-10-2011, 19:49
sprawdź,czy gniazdo jest dobrze podłączone
Kris88 - 16-10-2011, 22:11
witam,
problem zaczął się od momentu, gdy jeden skur....syn włamał mi się do auta i ukradł radio... Był na tyle tępym śmieciem, że wyrwał radio w taki sposób, iż nie dość że jego resztki pozostały w samochodzie to połamał mi cała konsolę centralną. Wtedy kupiłem z galanta na części ten element wraz z zapalniczką. Takowa nie działała wiec zawiozłem ją do elektryka (całe auto w sensie), koleś to zrobił i teraz zapalniczka grzeje. Wiec jest dobrze podłączona, zresztą sprawdzałem po kilka razy. W środku nie pozostał żaden element, ale jakieś spięcie czy cóś pali bezpieczniki w ładowarce od navi... w życiu takiej dziwnej sytuacji nie miałem... myślałem, że może ktoś miał podobną sytuację...pozdrawiam
jacek11 - 16-10-2011, 22:52
Kris88, chodzi mi o to,że piny mogą być odwrotnie podłączone.zapalniczka będzie działała,ale navi nie zadziała
Kris88 - 17-10-2011, 18:54
problem rozwiązany:) chłop pomylił plusa z minusem;/.... elektryk kuźwa;/... dzięki za odpowiedzi i za pomoc:)
|
|
|