Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] Pompa wspomagania-słychać ja na zimno.
cool_lech - 29-10-2011, 18:11 Temat postu: [I 2.0T] Pompa wspomagania-słychać ja na zimno. Witam wszystkich.
Miesiąc temu kupiłem Outlandera Turbo.
W tej chwili po spadku temperatur po odpaleniu rano słychać przez 3 min pompę
wspomagania. Jest to charakterystyczny odgłos jakiejś rolki albo łożyska-lekkie świszczenie.
Moje pytanie czy na podstawie waszych doświadczeń pompę trzeba już regenerować czy ten stan rzeczy może jeszcze trochę potrwać.Czy też może wystarczy wymienić łożysko.Przebieg auta 58000km.
Pozdrawiam.
elektryk - 30-10-2011, 01:24
A skąd wiesz że to odgłosy pompy wspomagania? Jak dla mnie to pompa wspomagania ma jedynie charakterystyczny odgłos jak brakuje płynu wspomagania. W innym wypadku to może być dowolny element który ma rolkę na pasku alternatora.
korek - 30-10-2011, 07:15
Ja mam identyczne popiskiwanie - zawsze jak samochód jest zimny. Jak złapie temperaturę to całkowicie cichnie.
Nie potrafię wyczaić, który element tak świszczy. Może to być także jakaś rolka rozrządu??
PiotrKw - 30-10-2011, 08:57
cool_lech napisał/a: | Czy też może wystarczy wymienić łożysko. |
Wymień pasek , sprawdź napinacz, pompę zostaw w spokoju.
MAGANDIG - 30-10-2011, 10:59
pasek alternatora oraz rolka alternatora rolka jest w katalogu bilsteina za jakieś 180zł nic innego raczej nie moze odpowiadać za "świszczenie"kolejna sprawa to to że zbliża Ci sie wymiana rozrządu więc proponuje zrobić wszystko za jednym razem paski i wszystkie rolki napinacz i pompa wody
elektryk - 30-10-2011, 13:22
PiotrKw napisał/a: | cool_lech napisał/a: | Czy też może wystarczy wymienić łożysko. |
Wymień pasek , sprawdź napinacz, pompę zostaw w spokoju. | A jakieś inne pomysły, ja mam podobny problem. U mnie czasem "warczy" 2-3s przy rozruchu, później się uspokaja i jedynie przy włączeniu klimy czuje wibrację na kierownicy. U mnie rozrząd i pasek ma dopiero 10 tysięcy, napinacz nowy właśnie wymieniony.
cool_lech - 31-10-2011, 08:33
Witam ponownie.
Dziękuje za żywe zainteresowanie moim problemem.
W przyszłym tygodniu bedę rozmawiał z mechanikiem i stetoskopem zrobimy dokładny osłuch.
Poinformuję wszystkich zainetresowanuch o dalszym rozwoju wypadków.
Płyn wspomagania w normie.
Pozdrawiam.
|
|
|