To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[02-06]Lancer CS0 - felgi stalowe

cati13289 - 20-11-2011, 22:17
Temat postu: felgi stalowe
witam.
czy do felg stalowych można zastosować pierścienie centrujące? :( nie chodzi tu o dużą korektę w granicach 5mm, felga poza większym otworem centrującym jest tych samych rozmiarów co orginał. jak to jest z tym przekazem obciążeń? szpilki czy piasta ? czy pierścień ma jakiś wpływ na eksploatację auta?

proszę o odpowiedzi :roll:
pozdrawiam

bcn - 21-11-2011, 09:44

nie rozumiem pytania za bardzo - jesli masz otwor centrujacy wiekszy niz piaste, to musisz zastosowac pierscienie; inaczej obciazenie bedzie przenoszone tylko na szpilkach, co grozi ich ukreceniem.
SQ - 21-11-2011, 19:08

przy stalówkach raczej nie stosuje się pierścieni centrujących, przynajmniej ja się z taką praktyką nie spotkałem.
cati13289 - 22-11-2011, 18:28

bcn napisał/a:
nie rozumiem pytania za bardzo - jesli masz otwor centrujacy wiekszy niz piaste, to musisz zastosowac pierscienie; inaczej obciazenie bedzie przenoszone tylko na szpilkach, co grozi ich ukreceniem.

no właśnie ale w stalowych nie stosuje się raczej pierścieni, a jeśli jednak je założę to czy piasta będzie dobrze przenosić napęd na kolo (np nie będzie się ślizgać) pytam bo jeszcze nie spotkałam się z taką praktyką w stalówkach i najważniejsze czy te pierścienie wytrzymają obciążenia (producenci reklamują ze tak)??

krzychu - 22-11-2011, 18:37

Powinno być wszystko ok. Po pierwsze z tym przenoszeniem sił przez pierścień to trochę naciągane. Pierścienie są potrzebne do poprawnego montażu i to głównie alusów (nakrętki płaskie). Stalowe felgi ze względu na nakrętki stożkowe i tak się same wycentrują...
cati13289 - 22-11-2011, 19:10

jednak nie wierze tym pierścieniom
dzięki za zainteresowanie ale
chyba po prostu poszukam felg które będą pasowały to najlepsze rozwiązanie i najbezpieczniejsze i misiek :lol: się ucieszy
a pro po chętnie kupię używane felgi stalowe 15"
o rozmiarze 6JJ (może być 6J :wink: )
et 46, bądź zbliżone
otwór centrujący 67mm
rozstaw śrub 5x114.3
miło by było jak by były proste :mrgreen: nie muszą być malowane
proszę o kontakt przez forum
pozdrawiam :D

[ Dodano: 22-11-2011, 19:27 ]
krzychu napisał/a:
Powinno być wszystko ok. Po pierwsze z tym przenoszeniem sił przez pierścień to trochę naciągane. Pierścienie są potrzebne do poprawnego montażu i to głównie alusów (nakrętki płaskie). Stalowe felgi ze względu na nakrętki stożkowe i tak się same wycentrują...

no w zasadzie tak ale jeśli otwór jest większy? a felga przecież musi idealnie pasować na piastę ta role spełniają w alusach pierścienie. a w stalowych ?? same tylko ma nakrętkach ??
skoro tak piszesz tak zapewne jest ale rozejrzę się za pasującymi jeśli nie znajdę skorzystam z twojej rady pozdrawiam :wink:

bcn - 23-11-2011, 08:26

cati13289 napisał/a:
jednak nie wierze tym pierścieniom
dzięki za zainteresowanie ale
chyba po prostu poszukam felg które będą pasowały to najlepsze rozwiązanie i najbezpieczniejsze i misiek :lol: się ucieszy
a pro po chętnie kupię używane felgi stalowe 15"
o rozmiarze 6JJ (może być 6J :wink: )
et 46, bądź zbliżone
otwór centrujący 67mm
rozstaw śrub 5x114.3
miło by było jak by były proste :mrgreen: nie muszą być malowane
proszę o kontakt przez forum

ok, moze rzeczywiscie na stalowkach nie trzeba - w zasadzie nigdy nie mialem nie-oemowych stalowek...

a propos felg - mam na sprzedaz komplet alusow z oponami (alutec spyke+bridgestone potenza, stan bdb); jesli jednak bys wolal alufelgi, to daj znac na pw.

cati13289 - 23-11-2011, 19:52

dzięki ale mam alusie i to nawet fabryczne jeszcze w dobrym stanie :mrgreen:
a na stalówki chciałam założyć zimowe opony :cry:

krzychu - 23-11-2011, 20:13

To pamiętaj, że do stalówek musisz mieć inne nakrętki... Stożkowe.

Z drugiej strony nie ma przeciwwskazań, żeby założyć alusy na zimę...

cati13289 - 23-11-2011, 20:30

"To pamiętaj, że do stalówek musisz mieć inne nakrętki... Stożkowe. "
-a widzisz nie wiedziałam dzięki :wink:
8) poprzedniej zimy na alu śmigałam ale chciałabym mieć kola na wymianę i sobie w garażu sama zmieniać :biggrin: szkoda mi alusków a w tamtym roku mi trochę porysowali i wolałabym tego uniknąć :?

Bojar - 25-11-2011, 08:48

Stożkowe nakrętki to ja mam do oryginalnych alusów jak i oryginalnych stalówek.
Latam tak już 4 rok i nie ma problemów.
Jedynie nakrętki w zimie lekko sól obżarła z chromu :(

krzychu - 25-11-2011, 08:52

Ale do alusów masz typow stożkowe, czy te taki płaskie z podkładką i końcówką stożkową?
Bojar - 26-11-2011, 07:55

Typowo stożkowe. Bez podkładki.
krzychu - 26-11-2011, 10:01

No to widać dla felg w 1,6 są inne gniazda (stożkowe). W 2.0 są typowe jak w alusach na płaskie nakrętki z podkładką. Co prawda ta nakrętka ma końcówkę stożkową, ale nie powinno się tego stosować (chyba, że awaryjnie do zapasówki).
cati13289 - 03-12-2011, 16:55

kupiłam felgi :D ciężko było ale się udało
nie są to co prawda felgi do miśka a do mazdy ale pasują i to najważniejsze
w całkiem dobrym stanie po renowacji i dobrej cenie
pozdrawiam 8)